Houtenaar springt in de bres voor bijen

HOUTEN - De Houtense imker Ronald Verbeek wil met wilde bloemen langs de Rondweg de bijenpopulatie een boost geven. Inmiddels zijn de eerste velden ingezaaid.
Bijenvolken kunnen door oprukkende bebouwing steeds minder stuifmeel en nectar vinden. In Houten is dat ook een groeiend probleem.
"In Houten bestaan de bermen van de Rondweg eigenlijk alleen maar uit grasland", stelt Verbeek. "Bijen kunnen er niet terecht voor hun voedselvoorziening. Door in deze tijd van het jaar wilde bloemen te zaaien die een groot deel van het jaar blijven staan, is dat probleem opgelost."

HULP VAN HOUTENAREN

Het plan van Verbeek om bloemen te zaaien wordt door veel Houtenaren met gejuich ontvangen. "Ik krijg spontaan hulp aangeboden van scholen en kinderdagverblijven die willen helpen. Mijn plan heeft ook een Houtense duurzaamheidprijs gewonnen zodat het allemaal te bekostigen is."
Hij vindt het belangrijk dat de bijenstand op peil blijft. "De insecten zijn van enorm belang in onze eigen voedselketen. Vallen de bijen weg, is er geen bestuiving meer en sterven op den duur fruitbomen en andere gewassen uit. Door kinderen daar op te wijzen tijdens het zaaien, geef ik ze wat mee over hoe we met het milieu moeten omgaan."

GEMEENTE

De gemeente Houten is trots op Verbeek dat hij zo druk bezig is met zijn bloemenproject. Het college bezuinigde eerder op het maaien van de bermen, maar dat wordt voor een deel teruggedraaid. Houten gaat extra zuinig om met de nieuw ingezaaide velden en hoopt dat de bloemen uiteindelijk heel de Rondweg zullen sieren.

imker Ronald Verbeek zaait wilde bloemen voor de bijen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.