"Te weinig kennis over regels hoverboards"

UTRECHT - Ouders weten te weinig over verkeersregels die gelden voor hoverboards, waveboards en BMX-fietsen. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN).
Aanleiding voor die conclusie is een onderzoek dat VVN onder 420 ouders met kinderen tussen de 6 en 12 jaar hield. Iets meer dan de helft van de ondervraagden dacht dat je met een hoverboard de stoep op mag, terwijl dat stuk speelgoed alleen in of rond huis gebruikt mag worden.
Met een waveboard mag je als er geen voetpad is juist het fietspad op. 54 procent van de ouders dacht ten onrechte dat dit niet mocht.

LESPAKKETTEN

VVN heeft in de lespakketten voor kinderen al aandacht voor de nieuwe vervoersmiddelen, maar wil ook dat ouders goed op de hoogte zijn. Zo kunnen zij hun kinderen corrigeren als ze verkeerd met bijvoorbeeld een hoverboard omgaan.

ARCADE

Donderdag deden 200.000 kinderen verkeersexamen. De landelijke aftrap was donderdagochtend op de Utrechtse Montessorischool Arcade.
Leerlingen van de school krijgen iedere week een half uur verkeersles. Vanaf groep 6 wordt ze alles geleerd over allerlei verkeerssituaties. In groep 8 krijgen ze het verkeersexamen voorgeschoteld.

LASTIG

Femke (12) en Lisa (12) hebben hun examen vandaag gehaald. "Het ging goed, maar ik vond het wel lastig", vertelt Lisa. De leerlingen vinden vooral de regels over het nieuwe speelgoed moeilijk. "Volgens mij mag je niet meer met heeleys en oxboards op fietspaden komen, maar verder weet ik het niet echt", zegt Femke.
Marjolein Hüskes is moeder en geeft toe dat ze ook nog niet echt weet hoe het met het speelgoed werkt. "Zolang ze spelen en dat niet op straat doen, valt het volgens mij wel mee."
José de Jong van Veilig Verkeer Nederland zorgt voor duidelijkheid. "Met skateboards, skeelers en heeleys ben je voetganger. Een hoverboard is nog niet goedgekeurd voor zowel de straat als het fietspad."

Veilig Verkeer Nederland over de verkeersexamens
Kinderen van Montessorischool Arcade maakten vandaag het verkeersexamen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.