Staatssecretaris spreekt met jonge boeren over landbouwbeleid

KAMERIK - Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische zaken praat vandaag in Kamerik met jonge boeren over de toekomst van de landbouw. Doel is om inzichtelijk te krijgen hoe de jonge generatie boeren denkt over het Europese landbouwbeleid.
Komende jaren wordt het landbouwbeleid gemoderniseerd vanwege wereldwijde veranderingen, zoals een groeiende wereldbevolking. Een van de boeren die aan de gesprekken deelneemt is Djoeke van der Maat, die al haar hele leven rondloopt op een boerderij.
"Ik kreeg een persoonlijke uitnodiging voor de gesprekken, dat heeft er denk ik mee te maken dat mijn boerenbedrijfbest wel veel initiatieven onderneemt en dingen soms nét wat anders doet", vertelt Van der Maat.

THEMA'S

"Het landbouwbeleid is grotendeels Europees, met het idee dat nooit meer iemand honger heeft. Toen zijn er regels bedacht om zo veel mogelijk te produceren en dat is heel positief uitgewerkt. Maar we zijn erachter gekomen dat thema's als dierenwelzijn, natuur en cultuurhistorie ook belangrijk zijn, daarom worden de regels eens in de vier jaar aangepast."
Van der Maat hoopt dat de staatssecretaris goed luistert naar de input die hij zal krijgen. "Hopelijk neemt hij het mee naar Europa. Hij vertegenwoordigt daar toch de Nederlandse boeren en de manier waarop straks het Europese beleid wordt vertaald naar Nederland."
De Europese Commissie komt nog dit jaar met een inhoudelijke koers voor het Europese landbouwbeleid.

Djoeke van der Maat over het bezoek van de staatssecretaris
Interview met staatssecretaris Martijn van Dam
Interview met melkveehouder Andre Arfman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.