Alle 150 psalmen op Festival Oude Muziek in Utrecht

UTRECHT - Het Nederlands Kamerkoor gaat in het Utrechtse TivoliVredenburg met drie andere koren alle 150 psalmen uit de bijbel zingen. Het moet een van de hoogtepunten worden van het Festival Oude Muziek later dit jaar.
De psalmen worden verdeeld over twaalf concerten op 1 en 2 september en vormen de rode draad van het festival. Ook de lezingen en debatten staan in verband met de bijbelse muziekgeschiedenis. Psalmen spelen al duizend jaar een belangrijke bron voor gelovigen en hebben volgens de organisatie nog steeds actuele waarde.
"De psalmen staan symbool voor de menselijke maat en benaderen grote levensvragen", zegt de festivalorganisatie. "De thematiek van de psalmen is universeel: verlies, compassie, troost, hoop. Ook nu zien we vluchtelingen op zoek naar een veilig onderkomen, leiders die hun macht misbruiken, mensen die angst boven moed stellen, of moed boven angst."
De concerten die elk een uur duren verschillen onderling van karakter. Zo onderscheiden de uitvoeringen zich door het gebruik van diverse talen, oude en nieuwe vertalingen en oude of speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde nieuwe muziek. Onder meer David Lang uit de VS en Zad Moultaka uit Libanon zijn gevraagd om een psalm een nieuw arrangement te geven.
Het Kamerkoor, dat tachtig jaar bestaat, organiseert het evenement in samenwerking met het Festival Oude Muziek, De Balie en Creative Court. De andere koren zijn The Tallis Scholars, The Choir of Trinity Wall Street en Det Norske Solistkor.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.