Panda-update: Wageningen werkt mee aan extra parkeerruimte

RHENEN/WAGENINGEN - Wageningen wil de veelbesproken pandaparkeerplaats realiseren. Op het Nudepark 2 moeten uiteindelijk 1400 auto's kunnen parkeren, om de drukte op te vangen die verwacht wordt zodra de Chinese reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen te zien zijn.
Het besluit van de gemeente Wageningen wordt pas op 25 april definitief. Bezwaarmakers krijgen opnieuw twee weken de gelegenheid om te reageren op een voorlopig besluit over de pandaparkeerplaats. De bedoeling is dat Ouwehands daar ongeveer tachtig dagen per jaar gebruik van kan maken. Ook kan Wageningen er zelf gebruik van maken tijdens grote evenementen als bijvoorbeeld Bevrijdingsdag.
Wageningen heeft nu uitgebreider onderbouwd waarom de parkeerplaats nodig is. Dat doet de gemeente omdat er veel vragen en discussie is over het mogelijke besluit. Zo zijn inwoners een petitie tegen de geplande parkeerplaatsen begonnen.
Overigens worden er in de nieuwe plannen minder bomen omgezaagd dan eerder de bedoeling was. De bezwarencommissie ontdekte dat aanvankelijk de verkeerde plantekeningen waren gebruikt, waardoor er te veel bomen gekapt zouden worden.
Ouwehands Dierenpark krijgt over minder dan een week twee reuzenpanda's te leen. De dierentuin verwacht dat er daardoor meer publiek zal komen dan de parkeerplaats in Rhenen aankan. Door een tijdelijke parkeerplaats in Wageningen aan te leggen, moet een deel van het probleem worden opgevangen. Ook moet een online ticketsysteem voorkomen dat er te veel toeschouwers naar het pandapaviljoen komen.
Het voorlopige besluit betekent dat de directeur van Ouwehands iets rustiger kan ademhalen. Ook winkeliers in Rhenen maken zich zorgen over de verwachte drukte. De lokale ondernemersvereniging zegt tegen RTV Utrecht dat een aantal van hen verwacht dat Rhenen vol auto's komt te staan, zonder dat dat extra klandizie voor de middenstand oplevert.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.