Woningbrand begint het vaakst in schoorsteen en keuken

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Bij bijna een derde van alle woningbranden in de provincie ontstaat het vuur bij de verwarming van het huis. Het gaat daarbij vooral om schoorsteenbranden. Dat blijkt uit onderzoek van de Veiligheids Regio Utrecht (VRU). Die hield een jaar lang de gegevens bij van alle Utrechtse woningbranden.
Volgens de VRU ontstaat de brand bij een kwart van de gevallen tijdens het koken in de keuken. In 14 procent van de gevallen komt het door een elektrisch apparaat, zoals een wasdroger, een wasmachine of een televisie. Brandstichting wordt in 5 procent van de gevallen als oorzaak gezien.
"Utrecht is een redelijk gemiddelde provincie wat betreft de brandoorzaken. Wel is het opvallend dat hier in Utrecht de schoorsteenbranden op één staan, maar in heel Nederland zijn dat de keukenbrandjes. We hebben hier in Utrecht dan ook relatief veel huizen met een schoorsteen", zegt woordvoerder Joost Polak.

PREVENTIE

Volgens Polak is het voor de brandweer erg belangrijk om te weten hoe woningbranden ontstaan. "Door brandonderzoek hopen we meer inzicht te krijgen in brandoorzaken, hoe we brand kunnen voorkomen, welke invloed brandpreventiemaatregelen hebben en hoe we branden zo veilig en effectief mogelijk kunnen bestrijden."
Het voorkomen van branden is volgens de VRU dan ook topprioriteit. De veiligheidsorganisatie start daarom komende maandag met een publiekscampagne. Zo staan er op een speciale folder allemaal tips om branden te voorkomen. "Laat de schoorsteen minimaal een keer per jaar schoonmaken en controleren door een erkend bedrijf" en "Gebruik een kookwekker, zodat je niet vergeet dat er iets op het vuur staat" zijn hier voorbeelden van.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.