RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Docenten in basisonderwijs: "Wij raken overspannen door papierwerk"

1/3
PROVINCIE UTRECHT -

Onbetaalde overuren, doorwerken bij ziekte en burnout-klachten. Docenten in het basisonderwijs klagen massaal over toename van de werkdruk. Niet de grotere klassen of kinderen met een rugzakje, maar de administratie is het grote probleem. Dat blijkt uit een onderzoek van RTV Utrecht met de NOS en de andere regionale omroepen.

Van de ongeveer 90 leerkrachten uit het basisonderwijs die RTV Utrecht ondervroeg, zegt een vijfde wel eens een burn-out te hebben gehad. De werkdruk is de laatste jaren dan ook flink toegenomen, zegt Odette Houweling. Zij is lerares op basisschool Howiblo in Montfoort.

"Er is meer administratie bijgekomen. De prestaties van de kinderen moeten worden bijgehouden en vastgelegd voor de Onderwijsinspectie. Je ziet bij elke leerkracht een stapel papieren liggen en die stapel wordt nooit minder. Administratie is niet ons werk en daardoor voelt dat alsof het te veel is," aldus Houweling.


OVERUREN

Uit de enquête blijkt verder dat de ondervraagde leerkrachten vaak overuren maken (ruim 70 procent) en bang zijn om uit te vallen door de hoge werkdruk (37 procent). "Ik zie gewoon leerkrachten die aangeven dat het te veel is. Dat zij geen tijd hebben voor de dingen die ze graag doen, namelijk goed les geven", zegt Houweling.

Wat Houweling betreft zou de klassenassistent weer terug moeten komen. Die kan leraren ondersteunen en administratie overnemen. Er moet wat veranderen, vindt ze, anders wordt het onderwijs steeds onaantrekkelijker. "Ik denk dat vooral de jongere leerkrachten zonder ervaring afhaken op deze manier. En dat is jammer."


MEER HANDEN

De Algemene Onderwijsbond (AOb) in Utrecht heeft eerder een eigen onderzoek gedaan naar werkdruk. Volgens de vakbond is het belangrijkste dat de klassen kleiner worden. Met minder leerlingen is er immers ook minder te administreren. Ook 'meer handen in de klas' kan helpen: een onderwijsassistent kan een deel van de administratie op zich nemen.

Tenslotte zouden schoolbesturen meer vertrouwen moeten geven aan hun personeel. Het gaat om hbo- of academisch opgeleide docenten die weten hoe je les moet geven. Het is onnodig om dat voortdurend tot achter de komma te controleren, aldus de bond.


MAATREGELEN

Het ministerie van Onderwijs laat weten dat regeldruk vooral veroorzaakt wordt door regels of afspraken die scholen zelf maken. "Er zijn grote verschillen in hoe scholen omgaan met hun administratie."

Daar waar nodig is, wil het ministerie overbodige regels gaan schrappen. In overleg met vakbonden en onderwijskoepels wil het ministerie verder interne regeldruk binnen scholen tegengaan.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -