Panda-update: veilingwinnares over "unieke kans"

RHENEN/SCHIPHOL - Het team dat de reuzenpanda's voor Rhenen op gaat halen, is vanmorgen geland in China. Onder anderen de directeur en eigenaar van Ouwehands Dierenpark zijn erbij, net als de gelukkige winnares van de pandaveiling, Kim Brantjes.
Haar vriend Sergio Bena won de veiling en verraste haar met de reis. Voor 7.550 euro mogen ze mee met de hele delegatie. De komende dagen houdt Kim Brantjes ons elke dag op de hoogte van haar Chinese avontuur.

PROGRAMMA

"Het wordt wel heftig. Ik moet tijdens de vlucht slapen, want als we aankomen begint het programma meteen. Maar ik kan helemaal niet in vliegtuigen slapen", lacht Kim vlak voor vertrek. Op dag 1 krijgt ze dé panda-stad van China te zien: Chengdu. En 's avonds zit ze aan tafel met de directie van het fokcentrum daar.
Dinsdag ziet Kim dan eindelijk de panda's. Ze krijgt een rondleiding door het fokcentrum. "Ik sprak net al met de directeur van Ouwehands en hij zei dat het heel leuk is. Je kunt de beren van heel dichtbij zien." Ook bezoekt Kim het museum van het fokcentrum.

CHINEES

Ze verheugt zich op de reis: "Ik kan dus ook echt gaan praten met de mensen die de panda's verzorgen en er alles vanaf weten. Daarom vond mijn vriend dit ook waard, het is een unieke kans."
Maar hoe uniek ook, écht communiceren wordt lastig: "Mijn vader spreekt een beetje Chinees. Hij heeft me last-minute allemaal woordjes geleerd. Maar het is zo moeilijk!", verzucht Kim. "Hij heeft wat dingen ingesproken, dus ik ga tijdens de vlucht even luisteren."

SPEKTAKEL

Woensdag volgt dan de afscheidsceremonie voor de panda's Wu Wen en Xing Ya. "Geen idee wat ik me daarbij voor moet stellen. Maar dat moet spektakel zijn." In de ochtend stapt de hele delegatie inclusief reuzenpanda's dan
om 's avonds op Schiphol aan te komen.
Dat deze reis een unieke kans is, blijkt uit alles. Op Schiphol werd Kim al bedolven door camera's en pers: "Ik, maar ook de dierentuin, hadden niet verwacht dat wij zoveel aandacht zouden krijgen. Het is allemaal heel hectisch, maar vooral heel leuk!"
Kim wordt aan boord verzorgd door twee stewardessen uit Rhenen. Die hebben brutaalweg gevraagd of ze mee mochten, mét succes.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.