Henk Westbroek: Ik ben een kaasjunk

IJSSELSTEIN - "Als mensen al ergens verslaafd aan zijn is het aan seks, drugs, rock 'n roll, gokken, alcohol. Ik heb dat niet", aldus Henk Westbroek. "Tenminste niet zo heel erg, ik heb een eigen verslaving. Ik ben namelijk, en het kost me best moeite om dat te zeggen: kaasjunk! Ik droom van kaas!"
Henk is verslaafd aan kaas en moet voor zijn gezondheid afvallen van de dokter. Een lastig probleem. Dat er veel calorieën in kaas zitten staat vast, maar hoe ongezond is kaas eigenlijk?
Het Voedingscentrum zegt dat kaas niet goed voor je is vanwege de dierlijke vetten. Maar volgens voedingsdeskundige Ineke Kootstra blijkt uit de nieuwste onderzoeken dat dierlijk vet misschien toch niet zo slecht is als we nu denken. Bovendien zitten er allerlei goede vitamines in. Wetenschappers zeggen dat je iedere dag wel 100 gram kaas per dag mag eten. Henk is blij: "Voila, ik eet nu een pond kaas per week dus ik eet 2 ons kaas te weinig!"
Vooral in het westen van Utrecht zijn veel kaasboerderijen waar een kaasverslaafde op ambachtelijke wijze aan zijn trekken kan komen. De familie Verweij maakt al jaren kaas en Wim Verweij heeft er al vele prijzen mee gewonnen. Het is een behoorlijk arbeidsintensief en lichamelijk zwaar proces. Henk kijkt met verbazing toe hoe de kaas langzaam vorm krijgt: "Dus eigenlijk maakt de zoon van Wim de ronde kazen onder water terwijl Wim ze er dan uithaalt."
De kaas wordt geproefd voordat de kaas te koop is. Plastich chirurg Jan Aghina heeft een leuke bijbaan want jaren geleden heeft hij ontdekt dat hij een bijzonder talent heeft om kaas te proeven. Een van de kazen die hij in de uitzending proeft vindt hij naar gas smaken. Daar is Henk het niet mee eens: "Meen je dat nou? Oh, dan ben ik gas-ongevoelig want ik vind 'm heerlijk."
Westbroek wordt elke dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht en is nu al te zien bij dit bericht.

Henk Westbroek leert kaas maken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.