Benschoppers vechten voor hun witte bruggetjes

Benschoppers zijn gehecht aan deze witte bruggetjes.
Benschoppers zijn gehecht aan deze witte bruggetjes. © RTV Utrecht
BENSCHOP - De karakteristieke witte bruggetjes in Benschop moeten wit blijven. Dat vinden inwoners van het dorp. Ze hebben er veel voor over.
Vorig jaar verving de gemeente Lopik een van de 25 witte bruggen voor een bruine hardhouten variant. Dit tot schrik van het bewonerscollectief Het Klankbord Benschop. "De gemeente heeft voor duurzaamheid gekozen, want bij deze brug is er geen schilderwerk nodig. Maar wij als inwoners vinden het niet mooi", zegt Ton Pardoel.

COMPROMIS

De inwoners zijn met de gemeente in gesprek gegaan om tot een oplossing te komen. En dat is gelukt: de gemeente Lopik zorgt ervoor dat bij vervanging er witte bruggen worden teruggeplaatst, als de bewoners zorgen voor het jaarlijks onderhoud.
Wethouder Gerrit Spelt is blij met de inzet van de dorpelingen. "Dat mensen verantwoording tonen voor hun eigen leefomgeving, is het belangrijkste." De wethouder geeft aan dat de keuze voor de bruine hardhouten brug genomen is omdat die duurzaam is en goedkoper in de aanleg en het onderhoud. "Maar ik doe graag een consessie als dat betekent dat inwoners een steentje bij gaan dragen aan hun eigen leefomgeving."

BRUGAMBASSADEUR

Benschop telt 25 witte bruggen en Het Klankbord Benschop wil het onderhoud realiseren in samenwerking met vrijwilligers en bewoners die in de buurt wonen van de bruggetjes. Ook zijn er naastgelegen bedrijven die een brug kunnen 'adopteren' en daarmee zorg dragen voor het onderhoud.
Benschopper Marco Buitelaar is benoemd tot 'brugambassadeur'. "Eens in het jaar mag ik dan bij de mensen langs om te vragen hoe het gaat of dan vraag ik of ze de brug weer willen schoonmaken of zelfs verven als het nodig is", vertelt hij.
Pardoel is blij dat de gemeente op deze manier tegemoet komt aan de wens van de inwoners en is ook heel blij met de inzet van bewoners. "Het geeft een veel mooier aanzicht als de bruggen weer schoon zijn. En het is voor Benschop echt een verrijking als we mooie witte bruggetjes in het dorp hebben."

Live-uitzending op Radio M Utrecht over de witte bruggetjes (07.40)
Live-uitzending op Radio M Utrecht over de witte bruggetjes (08.40)
Benschoppers in actie voor witte bruggetjes

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.