RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Bunschotenaren verrast door plannen Polenhotel

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De mogelijke komst van een zogenoemd Polenhotel in Bunschoten komt voor veel ondernemers in de buurt als een verrassing. Het plan is in het gemeentehuis al bekend, maar omwonenden zijn nog niet geďnformeerd. "Ik heb er nog niets van gehoord."

Twee bedrijven hebben bij de gemeente Bunschoten een plan ingediend om kantoorpanden om te bouwen tot tijdelijke woonruimte voor arbeidsmigranten. In het vissersdorp werken voornamelijk Poolse arbeidsmigranten. In het verleden zijn er diverse incidenten geweest met de Poolse werknemers, waaronder een schietpartij.

Cool Invest is een van de investeerders die een kantoorpand wil ombouwen. Het gaat om een pand aan de Amersfoortseweg waar maximaal 75 arbeidsmigranten tijdelijk kunnen wonen. "De aanvraag is gedaan, maar verder kan ik er niets over zeggen", aldus een woordvoerder. "Ik moet bijvoorbeeld de andere huurders nog informeren."


VERHUIZEN

Op het bedrijventerrein aan de Amersfoortseweg kennen veel mensen de geruchten wel, maar daar is dan ook alles mee gezegd. "Ik weet echt niet wat dit voor mij betekent", zegt een ondernemer. "Ik bespreek dit liever eerst met mijn huurbaas", reageert een ander. "Is er iets niet naar m'n zin, dan ga ik wel verhuizen, maar je weet niet hoe het gaat lopen. Wie weet krijg ik er wel heel veel klanten bij", zegt hij.

Eerder besloot de gemeenteraad dat er niet meer dan vier arbeidsmigranten in een reguliere woning mogen wonen. Die regel gaat niet op bij het Polenhotel omdat hier geen sprake is van een reguliere woning. Ook moet er permanent toezicht komen, zo staat in de plannen.

Het college van burgemeester en wethouders is enthousiast over de plannen. Ook de ChristenUnie - de grootste partij - is positief. "Maar we moeten eerst een tijdje draaien om te zien of we er allemaal blij van worden", zegt fractievoorzitter Walter Koelewijn. De VVD is kritischer. "We moeten eerst alle mogelijkheden voor huisvesting in kaart brengen voordat we een besluit nemen", zegt raadslid Rick Beukers.


NOT-DONE

De VVD liet samen met de SGP afgelopen zomer de gemeenteraad terugkomen van reces om over de incidenten met Poolse arbeidsmigranten te praten. Ook de SGP is kritisch op het Polenhotel. "De noodzaak voor huisvesting is er, maar het moet wel beheersbaar blijven. Zeventig man bij elkaar is not-done", aldus fractievoorzitter Jan Bert Heinen.

Naast een kantoorpand aan de Amersfoortseweg, liggen er ook plannen om een kantoorpand op de Celsiusweg om te bouwen. Daar kunnen maximaal 35 migranten worden gehuisvest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht