Studenten willen langere basisschool

UTRECHT - Studentenorganisaties JOB, ISO en LSVb pleiten ervoor de basisschool een jaar langer te maken. Volgens de organisaties worden scholieren nu te vroeg gedwongen keuzes te maken en leidt dat tot kansenongelijkheid.
Alle leerlingen moeten zeker tot hun achttiende op de middelbare school blijven, zeggen de organisaties. Voorzitter van het in Utrecht gevestigde ISO, Jan Sinnige, zegt dat het geen zin meer heeft om "aan kleine knoppen te draaien. Er moeten radicale en structurele veranderingen plaatsvinden, om de ongelijkheid met wortel en tak uit te roeien."

PEUTERS

De studentenclubs reageren op een onderzoek waaruit blijkt dat het Nederlandse onderwijssysteem al in een zeer vroeg stadium ongelijke kansen in de hand werkt. Volgens dit onderzoek, de Staat van het Onderwijs, worden de kaarten al geschud bij de keuze voor de peuterspeelzaal.
"Jaar na jaar horen we nu dat de ongelijkheid in het onderwijs en de maatschappij groeit, maar echte oplossingen blijven uit", aldus voorzitter Jarmo Berkhout van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), ook met het hoofdkantoor in Utrecht.
De organisaties gaan de komende tijd het gesprek met elkaar aan over structurele veranderingen in het onderwijs. Ze zeggen dat ze de nieuwe minister graag een handje helpen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.