Panda's met gejuich onthaald

Marcel Boekhoorn in het Rhenense feestgedruis.
Marcel Boekhoorn in het Rhenense feestgedruis. © RTV Utrecht
RHENEN - Woensdagavond landden de dieren op Schiphol. Daar werden ze voor het eerst getoond aan het publiek. Opvallend was dat één van de panda's direct begon te poepen vol voor de camera van RTV Utrecht. Verder is alles volgens plan verlopen.
HEEL GELUKKIG
Op Schiphol werden speeches gehouden door onder meer de Chinese ambassadeur, de directeur van de Rhenense dierentuin en Marcel Boekhoorn, de man die de komst van de panda's regelde en financierde. "Ik voel me heel gelukkig", zei hij. "Zo onwaarschijnlijk wat hier gebeurt. Vandaag komt een droom uit."
BURGEMEESTER
Burgemeester Hans van der Pas van Rhenen was ook op Schiphol. Hij sprak van een grootse dag en was erg benieuwd naar het onthaal in zijn gemeente.
De panda's blijven minimaal vier tot zes weken in quarantaine in het Ouwehands Dierenpark. Het is nog niet duidelijk wanneer ze te zien zijn voor publiek.
DRUKKE REIS
De dieren vertrokken woensdag rond 08.30 uur Nederlandse tijd vanuit China. Aan boord van de KLM-vlucht KL0892, waar voornamelijk menselijke passagiers op zaten, hadden de panda's een plek achter in het toestel. Er was wat turbulentie, maar daar leken de panda's niet van onder de indruk.
KRITIEK
Niet iedereen is blij met de panda-mania: de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren roept de regering en Nederlandse dierentuinen op geen levende wezens meer in te zetten om diplomatieke en handelsrelaties te versterken.
De allereerste beelden van de panda's in Nederland, inclusief poepshot.
De panda's werden superenthousiast onthaald in Rhenen.
© RTV Utrecht / Jordi de Jong
© RTV Utrecht / Jordi de Jong
© ANP
© Twitter Rob Koster

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.