Vaker groen licht voor fietsers dankzij nieuwe 'dierenzuil'

UTRECHT - Nog even flink doorfietsen in de hoop een groen stoplicht mee te pakken: veel Utrechtse fietsers doen er van alles aan om niet voor rood te hoeven wachten. Om hen tegemoet te komen lanceert de gemeente een speciale verkeerszuil.
Verkeerszuil Flo telt drie verschillende dieren: een haas, schildpad en een koe. Ook een duim is onderdeel van de zuil. Daarmee krijgen fietsers persoonlijk advies of ze nog even hard kunnen doortrappen of op de rem moeten.
Een radar meet hoe hard iemand gaat. Bij een haas moet iemand flink op de pedalen. Een schildpad laat een fietser afremmen. Een duim laat weten dat de persoon precies de goede snelheid heeft en bij een koe is het jammer. Het groene verkeerslicht kan niet meer worden gehaald.

FRUSTRATIE

Utrecht probeert verschillende manieren uit om het wachten voor fietsers aangenamer te maken of te verkorten. Uit onderzoek van Springlab is gebleken dat wachten voor een rood verkeerslicht de grootste frustratie onder wielrijders in de Domstad is.
Verkeerswethouder Lot van Hooijdonk onthult volgende week de eerste Flo van Nederland. Die komt op de hoek van de drukke Amsterdamsestraatweg en de Marnixlaan te staan.
Ook in Eindhoven komt later dit jaar zo'n zuil. Als de zuil een doorslaand succes blijkt te zijn, dan plaatst Utrecht mogelijk op veel meer plekken in de stad een Flo, zo liet een woordvoerder woensdag weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.