Gaat het nieuwe paleis Soestdijk er zo uitzien?

© Paleis Soestdijk
SOESTDIJK/SOEST - Paleis Soestdijk moet helemaal worden opgeknapt. De tuinen worden aangepakt en gratis toegankelijk voor publiek. En er moet een paviljoen komen op het landgoed met ruimte voor cultuur.
Dat zijn de plannen van 'Buitenplaats Soestdijk', een groep initiatiefnemers die het paleis en de tuinen willen aanpakken. Woensdag presenteerden ze hun plannen.
"We willen het paleis weer netjes maken. Een aantal ruimtes zien er gewoon niet uit. Er komt ook een café bij en een aantal kamers waar je nu niet kunt komen worden weer zichtbaar", vertelt landschapsarchitect Hank van Tilborg.

GESCHIEDENIS CENTRAAL

"Daarbij zal de historie van het paleis centraal staan. De hekken gaan open en mensen kunnen eindelijk op het hele terrein terecht. In het nieuw te bouwen paviljoen komt een uitkijkpunt en er is ruimte voor cultuur, exposities bijvoorbeeld."
Van Tilborg verwacht dat de plannen de rendabel zijn door de bouw van een aantal woningen op het terrein en de opbrengsten van het paviljoen.

POLITICI

Raadsleden uit Soest en Baarn waren ook bij de presentatie aanwezig en reageerden enthousiast. Martien van Leijenhorst van Soest 2002: "Het goede van het plan is dat het wordt opgesteld voor het publiek en dat het nagenoeg in tact gehouden wordt."
Tjerk Reijinga (D66): "Het is voor jong tot oud een heel mooi plan. Ook voor de werkgelegenheid is het goed. Ik hoorde dat het rond de honderd mensen zal zijn, prima."
'Buitenplaats Soestdijk' verwacht in de toekomst meer dan 500.000 mensen per jaar naar het landgoed, het paleis en het paviljoen te trekken.

ANDERE OPTIES

Er zijn nog twee initiatieven voor paleis Soestdijk: een
of een
. In juni maak het Rijk een keuze uit het beste plan.

Voor het eerst presenteert 'Buitenplaats Soestdijk' zijn plannen.
Impressie van de toekomstplannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.