Meesters en juffen dreigen met staking van een week

UTRECHT - Een week lang de scholen dicht door de grootste onderwijsstaking ooit. Daarmee dreigen actievoerende leraren in het basisonderwijs, die strijden voor een hoger salaris en lagere werkdruk. Dat schrijft het AD.
"De actiebereidheid is groter dan ooit te voren", zegt Jan van de Ven, leraar in Overloon van actiecomité PO in Actie. Bij PO in Actie hebben zich sinds begin maart 36.000 juffen en meesters uit heel Nederland aangesloten, schrijft de krant.
Uit een peiling onder 7000 leraren blijkt dat 97 procent bereid is te staken. Ook onderwijsbond AOb constateert een zeer grote actiebereidheid. De organisatie hield een peiling onder ruim vijfduizend mensen die in het onderwijs werken. In totaal 91 procent zegt te willen staken.
De leerkrachten hebben volgens de peiling twee redenen om actie te voeren. In alle sectoren willen mensen een forse salarisverhoging. In het basis- en het voortgezet onderwijs is ook de roep om kleinere klassen sterk.
Voorzitter Liesbeth Verheggen is blij met de respons. "Ik vind het een mooi signaal richting politiek Den Haag." Volgens Verheggen staat het water het personeel in het onderwijs aan de lippen. "Een nieuw kabinet kan zich niet de luxe permitteren te kiezen voor werkdrukbestrijding of loonsverhoging: het moet allebei aangepakt. In de aanloop naar de verkiezingen claimden we niet voor niets 2,3 miljard euro voor werkdrukbestrijding en 3,6 miljard euro voor salarissen in onze sector. Er is achterstallig onderhoud. Het moet allebei."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.