Panda's ontwaken in Rhenen

RHENEN - Wu Wen en Xing Ya hebben hun eerste nacht doorgebracht in Ouwehands Dierenpark.
De reuzenpanda's zitten in quarantaine in hun speciale binnenverblijf. Ze mogen vier tot zes weken uitrusten van hun reis en verhuizing. Het is nog niet bekend vanaf wanneer de 3,5 jaar oude panda's te zien zijn voor publiek.

BAMBOE

Volgens Robin de Lange, de directeur van Ouwehands, hebben de beren "heel tevreden" geslapen en al van de Nederlandse bamboe gegeten. Hij noemt het erg goed nieuws dat de beren Nederlandse bamboe lusten. Woensdag is voor de zekerheid een voorraad Chinese bamboe meegevlogen naar Nederland, maar dat lijkt niet nodig te zijn. De panda's eten elk tot 50 kilo bamboe per dag.
De beren werden gisteravond met groot enthousiasme ontvangen in Rhenen. Honderden mensen stonden op straat te wachten toen de truck met daarin beren langsreed. Ook bij het Ouwehands stonden fans om een glimp op te vangen van de pandavrachtwagen.

POEPEN

Woensdagavond rond half acht landden de dieren op Schiphol. Daar werden ze voor het eerst getoond aan het publiek. Opvallend was dat één van de panda's direct begon te poepen vol voor de camera van RTV Utrecht. Verder is alles volgens plan verlopen.

HEEL GELUKKIG

Op Schiphol werden speeches gehouden door onder meer de Chinese ambassadeur, de directeur van de Rhenense dierentuin en Marcel Boekhoorn, de man die de komst van de panda's regelde en financierde. "Ik voel me heel gelukkig", zei hij. "Zo onwaarschijnlijk wat hier gebeurt. Vandaag komt een droom uit."

BURGEMEESTER

Burgemeester Hans van der Pas van Rhenen was ook op Schiphol. Hij sprak van een grootse dag en is erg benieuwd naar het onthaal later vanavond in zijn gemeente.
De panda's blijven minimaal vier tot zes weken in quarantaine in het Ouwehands Dierenpark. Het is nog niet duidelijk wanneer ze te zien zijn voor publiek.

DRUKKE REIS

De dieren vertrokken woensdag rond 08.30 uur Nederlandse tijd vanuit China. Aan boord van de KLM-vlucht KL0892, waar voornamelijk menselijke passagiers op zaten, hadden de panda's een plek achter in het toestel. Er was wat turbulentie, maar daar leken de panda's niet van onder de indruk.

KRITIEK

Niet iedereen is blij met de panda-mania: de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren roept de regering en Nederlandse dierentuinen op geen levende wezens meer in te zetten om diplomatieke en handelsrelaties te versterken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.