De Kwestie: Wordt Utrecht uitgebreid met Leerdam en Zederik of niet?

VIANEN - Eindeloze groene weides, fraaie kanaaltjes en pittoreske dorpjes: de gemeentes Zederik en Leerdam in Zuid-Holland zijn érg fraai. En het mooie is: misschien hoort dit gebied binnenkort zomaar bij de provincie Utrecht. En daar zijn ze in Zederik bepaald niet blij mee, zo ondervonden wij toen we er langs gingen met De Kwestie.
Wat is er aan de hand: de gemeentes Vianen, Leerdam en Zederik willen binnenkort de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden vormen. Dit soort fusies vinden wel vaker plaats, denk in deze provincie aan bijvoorbeeld de gemeente Stichtse Vecht (een samenvoeging van Breukelen, Loenen en Maarssen).
Bij de fusie van Vianen, Leerdam en Zederik is wat bijzonders aan de hand want de gemeentes liggen in verschillende provincies: Vianen in Utrecht en Leerdam en Zederik in Zuid-Holland. En dus ontstaat de vraag in welke provincie Vijfheerenlanden moet komen te liggen: Utrecht of Zuid-Holland?
Vianen en Leerdam willen graag bij Utrecht horen, maar in Zederik gaat de voorkeur uit naar Zuid-Holland. En dat nemen wij van De Kwestie natuurlijk persoonlijk op. Zijn wij Utrechters niet goed genoeg voor de mensen in Zederik? De provincie Utrecht heeft alles! De weidegebieden, de Heuvelrug, Domtoren en Paleis Soestdijk.... we hebben zelfs een échte pyramide en dat hebben ze in Zuid-Holland écht niet. De enige Pyramide die ze daar hebben, is een afhaalrestaurant waar ze shoarma serveren!
Kortom, de Kwestie vond het tijd om de inwoners van dorpjes als Leerbroek, Meerkerk en Hei- en Boeicop in de gemeente Zederik te overtuigen om hun verzet te staken en zich bij onze provincie te voegen. En we gaan niet liegen: dat is een stuk moeilijker dan het klinkt...
De Kwestie wordt elke vrijdag uitgezonden op RTV Utrecht en is nu alvast te zien bij dit bericht.

De Kwestie in toekomstig Vijfheerenlanden: Vianen, Zederik en Leerdam

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.