Nieuwegeiner duikt hondje in Utrechtse gracht achterna

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een 'walk of shame' noemt Lex Le Belle uit Nieuwegein zijn wandelingetje in de binnenstad van Utrecht. Half ontkleed en druipend liep hij over de Oudegracht, verbaasd nagekeken door omstanders die niet doorhadden dat hij net een hondje van de verdrinkingsdood had gered.
Le Belle zat met een aantal collega's op het terras van restaurant Den Draeck, toen hij aan de overkant een hondje zag. Het dier probeerde uit de gracht te drinken en kukelde daarbij pardoes in het water. Langs de werf verzamelden zich al snel groepjes mensen die de drenkeling naar de kant wilden lokken.

TE KOUD

"De kade was te hoog om zelf uit het water te kruipen", zegt Le Belle. "Het beestje begon rondjes te zwemmen en durfde duidelijk niet naar de drukte aan de kant te komen." Le Belle, die in zijn vrije tijd duiker is, oordeelde dat het water voor het hondje veel te koud was en besloot niet langer lijdzaam af te wachten. Hij trok zijn bovenkleding en schoenen uit, haalde zijn broekzakken leeg en sprong in de gracht.
Het water was, dat had hij goed ingeschat, behoorlijk koud. Met een paar snelle zwemslagen bereikte hij de hond. Hij greep het dier in zijn nekvel en bracht het naar de eigenaar, die inmiddels uit zijn kantoor in een werfkelder was komen lopen. De man had in eerste instantie niet gemerkt dat zijn huisdier naar buiten was geglipt en was op de consternatie buiten afgekomen. Een applaus steeg op van de werven, toen Le Belle op de kade klom.

KLETSNATTE SOKKEN

Nadat Le Belle binnen een handdoek had gekregen en uitgebreid door het baasje was bedankt, begon de terugtocht naar zijn collega's aan de andere kant van de gracht. "Op mijn kletsnatte sokken de trap op en over de brug naar de overkant. Het was druk op de Oudegracht en het is een aparte ervaring om mensen te passeren die niets van het gebeuren hadden meegekregen. Ze keken me aan alsof ik van een andere planeet kwam."
Eenmaal terug op het terras zorgden collega's ervoor dat Le Belle met koffie en een deken kon opwarmen. Een aantal van hen kocht snel een setje droge kleren. "We hadden een teambuildingsuitje en dat is een heel bijzondere ervaring geworden", zegt hij achteraf.

MOOISTE GRACHT

Een heldendaad zou Le Belle zijn reddingsactie echter niet willen noemen. "Welnee, iedereen zou dat toch doen? Niks mis met een rondje zwemmen in de mooiste gracht van Utrecht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.