Mini-bios voor blinden op Vredenburg

UTRECHT - Op het Utrechtse Vredenburg stond donderdag een 'blindenbioscoop'. Voorbijgangers konden ervaren hoe het is om als blinde of slechtziende een film te kijken.
In de mini-bios op wielen werd een korte film vertoond. Eerst zonder beeld, daarna werd met audiodescriptie verteld wat er op het scherm gebeurt.

PETITIE

Het idee kwam van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en was bedoeld om aandacht te vragen voor meer audiodescriptie op de Nederlandse tv. Voorbijgangers zijn daarom uitgenodigd een
te tekenen.
"Er is nu maar één programma met audiodescriptie in Nederland voor 350.000 blinden en slechtzienden. Dat zien wij graag anders", aldus projectmanager Eveline Ferwerda. Met de petitie wil de vereniging naar de politiek in Den Haag en de grote omroepen in Hilversum.

VISUELE VERTELLING

"Audiodescriptie is een soort visuele vertelling", zegt Marjolein van den Broek, die zelf blind is. "Hierdoor kan ik films en series kijken en weet ik wat er gebeurt."
Chantal Arkema is een van de proefkijkers. "Confronterend om te zien", zegt ze. "Je staat er niet echt bij stil hoe het is om naar een film te kijken als je amper zicht hebt."

Op bezoek bij de mini-bios.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.