RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zeldzame bunker in Amersfoort uit de grond getakeld

1/2
AMERSFOORT -

Op een bouwplaats in Amersfoort is donderdagavond een zeldzame Tweede Wereldoorlog-bunker uit de grond getakeld. De kazemat is daarna met een grote oplegger naar een nieuwe plek bij het Valleikanaal gebracht.

Het gaat om een bijzondere vondst: dit type bunker ('stekelvarken met klimkoker') is erg zeldzaam. Binnen de Grebbelinie is alleen op de Liniedijk in Leusden een soortgelijk exemplaar te vinden.

"Daarom is het ook goed om zuinig om te gaan met dit soort zaken van cultuurhistorische waarde", zegt wethouder Hans Buijtelaar. Hij was aanwezig bij het bijzondere transport.

Amersfoort krijgt door de bunker een duidelijkere plek binnen de Grebbelinie, legt Bert Rietberg van Stichting Grebbelinie uit. "Hij ligt dadelijk op een plek waar iedereen hem kan zien waardoor iedereen kan zien dat de Grebbelinie meer is dan de Grebbeberg".


TOESCHOUWERS

Het uithijsen van het honderd ton zware gevaarte trok veel belangstelling uit de buurt. "Mijn dochter komt in de nieuwbouw op deze plek te wonen, dat maakt het wel extra bijzonder", vertelt een van de omwonenden.

Voor het transport van de bunker naar de nieuwe locatie moest een aantal wegen worden afgezet.

Het betonnen bouwwerk staat nu tussen de Ringweg Koppel en de Zielhorsterweg met uitzicht op het Valleikanaal. Daar wordt het ongeveer een meter diep ingegraven.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -