RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Booteigenaren Vathorst boos op gemeente Amersfoort

1/2
VATHORST - Eigenaren van een bootje met benzine- of dieselmotor in de Amersfoortse wijk Vathorst zijn boos op de gemeente. Binnenkort zijn alleen nog boten met elektrische motoren toegestaan in de waterrijke wijk. "Dit is echt ontzettend jammer", zegt Amersfoorter Michel Rutgers.

Het is nog geen twee minuten lopen vanaf de woning van Rutgers naar het water. Zijn twee kinderen zijn vrij en helpen met het schoonmaken van de boot. "De hele winter heeft hij hier gelegen dus als we gaan varen moeten we de boot wel even schoonmaken", zegt Rutgers die druk met een spons in de weer is.


ECHT GEZELLIG

Vathorst is populair onder booteigenaren. "Je kunt hier fantastisch varen met je boot. En je staat in directe verbinding met Spakenburg en de randmeren." Langs het water in de wijk liggen dan ook opvallend veel bootjes. "Als het mooi weer is, dan is het echt gezellig op het water."

Maar de pret wordt verstoord door de gedachte dat binnenkort alleen nog elektrische motoren zijn toegestaan in Vathorst. "En dat is veel duurder", zegt Rutgers. "Een tweedehands motor zoals ik die nu heb kost zevenhonderd euro. Wil je iets vergelijkbaars maar dan elektrisch, dan ben je zo 3200 euro kwijt."


FOSSIELE BRANDSTOF

Vanaf 2020 is het in Vathorst verboden om met een motor op fossiele brandstof te varen. Elektrische motoren zijn stiller en milieuvriendelijker. "Maar je gaat toch ook niet een bord op de A1 zetten dat alleen elektrische auto's hier nog mogen rijden", reageert Rutgers.

Booteigenaren krijgen bijval van de politieke partij Amersfoort2014. Samen met de ChristenUnie en de VVD wil de lokale partij de overgangstermijn uitstellen. "Tot 2024, zodat mensen fatsoenlijk de tijd hebben om te sparen", zegt fractievoorzitter Ben Stoelinga. "De gemeente heeft het nooit goed gecommuniceerd en nu worden de bewoners voor een voldongen feit geplaatst."


HANDTEKENINGEN

Buurtbewoners zijn een handtekeningenactie gestart. Die lijkt niet heel kansrijk, want een meerderheid van de gemeenteraad houdt vast aan 2020. Op de wateren richting Spakenburg is het sinds kort al verboden om met een brandstofmotor te varen. Voor Rutgers lijkt er niets anders op te zitten dan een elektrische boot te kopen. "Heel erg jammer, ik weet niet of ik die investering wel ga doen", zegt Rutgers.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht