RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Stilgezette Utrechtse molen draaide sowieso al niet

1/2
UTRECHT -

48 molens in ons land zijn voorlopig stilgezet, waaronder een in Utrecht. Het risico bestaat dat er bouten losraken, zoals bij twee molens al is gebeurd, meldt Vereniging de Hollandsche Molen.

Het gaat om molens met zogenoemde deelbare molenroeden. De wieken zijn gemaakt van twee stalen stukken en de bouten die zijn gebruikt zijn niet altijd bestand tegen de belasting. In Utrecht gaat het om korenmolen Rijn en Zon aan de Adelaarstraat. Maar die wordt al een aantal jaar gerestaureerd en draait dus sowieso niet.

"Ik ben niet in paniek, ik sta nu voor het zevende jaar stil dus die paar maanden kunnen er ook nog wel bij," zegt molenaar Jan Wilten tegen RTV Utrecht. Hij is niet verrast dat de molens niet te laten draaien. "Het is niet dat alle seinen op rood staan, maar op lange termijn is het verstandig om er naar te laten kijken.


KLAP

Het probleem kan moleneigenaren flink geld gaan kosten, want een nieuw wiekenkruis kost al gauw 50- tot 75.000 euro. Vereniging de Hollandsche Molen vindt dat de overheid de financiŽle klap op moet vangen voor de molenaars.

De molen Rijn en Zon is eigendom van de gemeente Utrecht. De molenaar verwacht dat die de portemonnee zal trekken om de constructie te vervangen. Een nieuw wiekenkruis kost 50- tot 75.000 euro.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -