Afgebrande molen Oud-Zuilen herrijst in Limburg

OUD-ZUILEN - De restanten van de Buitenwegse molen in Oud-Zuilen gaan vandaag op transport naar Limburg. De wipwatermolen, die vorig jaar afbrandde, wordt daar in een werkplaats opnieuw opgebouwd.
"De molen is een soort bouwpakket", legt projectleider Paul Vesters van Utrechts Landschap uit. "We demonteren alles zodat we het met een oplader naar Limburg kunnen vervoeren." Daar krijgt het bouwwerk zijn vertrouwde rode uiterlijk terug. Waarschijnlijk staat hij nog voor de Kerst weer op zijn plek langs de Zuilense Ring.

GERAAMTE

Hoewel een groot deel van de molen in
verloren ging, zijn delen van het geraamte nog bruikbaar. "De balken zijn 150 tot 200 jaar oud en keihard", zegt Vesters. "De brand heeft natuurlijk wel schade aangericht en de balken en verbindingen moeten verstevigd worden, maar het is ook weer niet dramatisch."
De restauratie wordt gesteund door initiatiefnemers uit de omgeving, die al snel een inzameling organiseerden. Molenaar Daan Ottevanger vindt dat hartverwarmend. "Vanaf het eerste moment is de herbouw gedragen door de buurt. We hadden altijd al goed contact met mensen uit de omgeving die wel eens langskwamen voor een praatje. Nu merk je ineens hoe betrokken ze zijn bij de molen. Daar zijn we heel erg blij mee."

BIJZONDER DUO

De Buitenwegse molen is de kleinste wipwatermolen in de provincie Utrecht en vormde tot vorig jaar een bijzonder duo met de Westbroekse molen - de grootste molen van de provincie. Het bouwwerk uit 1830 ging op 16 maart vorig jaar in vlammen op. Ruim een maand later moest de politie
zonder resultaat staken. De oorzaak van de brand is daarom niet bekend.

Molenaar Daan Ottevanger was na de brand vooral boos
Afgebrande molen Oud-Zuilen wordt gerestaureerd

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.