Melkveehouders in zwaar weer: "We roeien met de riemen die we hebben"

MONTFOORT - Een groot deel van de melkveehouders in onze regio denkt erover om te stoppen. Ze laten zich uitkopen via een regeling van het Ministerie van Economische Zaken. Die regeling bestaat, omdat Nederland volgens Europese regels teveel mest produceert. Maar de regels zijn nu zo streng dat er nauwelijks mee te werken valt.
De zussen Thea en Joke Verkaik hebben een melkveebedrijf in Montfoort en herkennen het beeld. "Het romantische is er wel een beetje af. Laten we voorop stellen dat het een mooi beroep is. Maar als je me alleen al naar de mest vraagt, dan begin ik al te zweten. Dat is heel jammer, want de regels zijn nu zo geworden dat het niet leuk meer is", vertelt Thea dinsdagochtend op Radio M Utrecht.

STRIKTE REGELS

De veestapel mag door alle strikte regels niet meer toenemen en dat brengt de zussen soms in een lastig parket. "Zelfs als er een kalfje is geboren moet je je afvragen of dat nog wel mag. Je moet dan gelijk de boeken in om te kijken of je geen boete krijgt", aldus Thea tegen verslaggever Robert Jan Booij in het ochtendprogramma Utrecht is Wakker.
Toch denken de zussen er niet zomaar aan om hun bedrijf van de hand te doen, aldus Thea. "De stoppersregeling is er vooral voor oudere boeren die willen stoppen en geen opvolger hebben. Maar wij zijn jong en dynamisch. We wilden een bedrijf overnemen en wilden vooruit. Maar dat wordt nu wel moeilijker."

AFLOSSING

Zowel stoppen als niet-stoppen levert de zussen hoofdbrekens op. "We kunnen niet anders dan doorgaan. Die stoppersregeling kunnen we niet gebruiken. Dit jaar krijg je dan 1200 euro voor de koe en 1200 euro van de Rabobank. Daar kunnen we dit jaar de rente en aflossing van betalen. Maar wie betaalt dat volgend jaar? Als de koeien weg zijn, dan heb ik geen inkomsten", aldus Thea.
Joke en Thea namen het bedrijf over van hun vader, maar daar gingen heel wat gesprekken aan vooraf. "Het gaat heel goed met z'n tweeën. We hebben het er natuurlijk over gehad of we het moesten doen, want je wilt er wel een boterham aan verdienen", vertelt Joke in Utrecht is Wakker.

MELKPRIJZEN

De boerinnen verwachten niet dat de problemen in de sector snel voorbij zijn. "We hebben hele slechte melkprijzen dit jaar en dat zorgt voor een flink gat in onze inkomsten. Inmiddels gaat het wel iets beter, maar nu moeten er dus koeien weg. Dat betekent dus dat we nog steeds niets verdienen, maar we zitten nog wel met dat gat."
Ondanks alle zorgen blijven de vrouwen van hun vak houden. "We genieten nog steeds volop van het werk", benadrukt Thea. Maar lastig, dat zal het nog wel even blijven. "We varen door en roeien met de riemen die we hebben. Ik werk er dan nog bij, maar uiteindelijk wil je groeien en uitbreiden en dat is lastig", concludeert Joke.

Verslaggever Robert Jan Booij live op Radio M Utrecht in Montfoort (I)
Verslaggever Robert Jan Booij live op Radio M Utrecht in Montfoort (II)
Melkveehouders in zwaar weer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.