38 legakkers verkocht: opbrengst 440.000 euro

De veiling in dorpshuis De Boei.
De veiling in dorpshuis De Boei. © RTV Utrecht / Jiri Glaap
VINKEVEEN - Van de 44 legakkers in de Vinkeveense Plassen die te koop staan zijn er dinsdag 38 verkocht. De opbrengst van de veiling is 440.000 euro.
De smalle eilandjes zijn ontstaan door turfwinning in de vorige eeuw. Het recreatieschap vindt het onderhoud te duur en wil ze daarom onderbrengen bij particulieren. De eilandjes werden dinsdag geveild in het dorpshuis in Vinkeveen.
Het laagste bedrag voor een legakker was duizend euro. De "duurste" legakker leverde 50.000 euro op. "Geen idee waarom die zoveel opbracht", aldus een woordvoerder van het recreatieschap.

"GESLAAGDE VEILING"

Wethouder Anco Goldhoorn is tevreden. "We hebben een uiterst geslaagde veiling gehad. We hebben zeker gesteld dat de legakkers veiliggesteld zijn.Er is zoveel door particulieren gekocht. Dat doen ze niet als ze het niet in stand willen houden."
Op de legakkers mag niet worden gebouwd. Illegaal bouwen kan een boete van 50.000 euro opleveren. "Ook al bouw je een glijbaantje", aldus Goldhoorn.
In de toekomst verandert dit mogelijk. De gemeente De Ronde Venen onderzoekt of het bestemmingsplan gewijzigd kan worden, zodat bepaalde bebouwing mogelijk wordt.

ONDERHOUDEN

De zes legakkers die niemand wilde kopen blijven wel zoveel mogelijk onderhouden door het recreatieschap. "Ze moeten wel behouden blijven", aldus de woordvoerder.
De 440.000 euro die de veiling opbracht wordt verder geïnvesteerd in de Vinkeveense Plassen.

38 legakkers zijn nu verkocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.