Legakkers in Plassen lijken gered

DE RONDE VENEN - De provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen, BelangenVereniging Vinkeveense Legakkers en en de recreatieschappen hebben een plan bedacht om de unieke legakkers in de Vinkeveense Plassen te redden.
Legakkers zijn langgerekte eilandjes in de plassen die in het verleden zijn ontstaan door turfwinning. Door golfslag verdwenen brokkelen de akkers langzaam af.
Om de aantasting tegen te gaan het actieplan geschreven om nieuwe beheersmaatregelen uit te gaan proberen. Zo wordt er onderzocht welke eilandjes beschermd gaan worden en welke juist niet.
Ook wordt het voor eigenaren gemakkelijker om de akkertjes te gebruiken voor activiteiten die ze daar zelf graag willen uitoefenen. Nu kan dat vaak niet, omdat het bestemmingsplan dat niet toestaat. Provincie en gemeenten gaan de regels daarom versoepelen en hopen eigenaren zo stimuleren om hun akkertjes beter te onderhouden.
Eigenaren van de legakkers hebben een belangenvereniging opgericht. Van de eilandjes is 80 procent in particulier bezit en de overige 20 procent wordt door de overheid beheerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.