Studenten onder indruk van herdenking Kamp Amersfoort
AMERSFOORT - In Kamp Amersfoort in Leusden is woensdag de overdracht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ruim vijftig studenten van MBO Amersfoort hielpen mee de gasten op te vangen. Ze waren onder de indruk van de verhalen.
Op 19 april 1945 droegen de Duitsers het kamp over aan het Nederlandse Rode Kruis. In die periode zaten ongeveer 37.000 gevangenen vast in het strafkamp.
"We kamen met een klein busje aan en ik vond het alleen al heftig om het prikkeldraad te zien", vertelt Carlos Pak, die op de MBO-instelling de opleiding toerisme volgt.
Het begeleiden van de genodigden levert de studenten studiepunten op, maar daar gaat het ze niet alleen maar om. "Op deze manier krijg je wel meer zicht op wat hier is gebeurd ook al is er niet meer zoveel", zegt Amber Tijhof terwijl ze koffie inschenkt.
"In het kamp zaten vooral politiek gevangenen, maar ook geestelijk gijzelaars en zwarthandelaren", vertelt directeur Willemien Meershoek van Kamp Amersfoort. "Bij de overdracht lagen de geallieerden eigenlijk al voor de deur. De kampleiding kreeg het daar benauwd van en is toen met zeventig gijzelaars richting Den Haag gegaan. Loes van Overeem van het Rode Kruis heeft toen de leiding in Kamp Amersfoort overgenomen."
BEVRIJDING
Na de overdracht duurde het nog 2,5 week tot de bevrijding. "Maar de terreur was weg en de gevangenen werd geadviseerd om in het kamp te blijven omdat het nog niet veilig was. De meesten hielden zich daar toen ook aan."
Bij de herdenking was woensdag ook een voormalig gevangene aanwezig. "Deze oud-gevangene is 93 jaar. Hoeveel er van de overlevenden nog in leven zijn weten we niet, maar van de personen die regelmatig bij Kamp Amersfoort komen zijn er nog 21 over."
Willemien Meershoek over de herdenking in Kamp Amersfoort
Reportage herdenking Kamp Amersfoort