"Pesten gebeurt vaker in bejaardenhuis dan op school"

PROVINCIE UTRECHT - Het is woensdag de Landelijke Dag tegen Pesten. Volgens de organisatie van de actiedag wordt één op de tien scholieren gepest. Op de werkvloer is dat één op de acht en in het bejaardentehuis zelfs één op de vijf.
"Toch blijven heel veel mensen zeggen: 'pesten is een kleuterding'," schrijft de organisatie. "Zoals de wetenschappelijke onderzoeken laten zien wordt ons pestgedrag alleen maar erger naar mate we ouder worden."
In Houten is een ludieke handleiding gemaakt om pestgedrag te bestrijden. Drie middelbare scholen in de gemeente (het Wellant, de Heemlanden en het Houtens) hebben daaraan meegewerkt. In de handleiding staan meerdere tips hoe om te gaan met een pester.

TRUCS

Zo is er de 'verdwijntruc': "Loop naar de pester en gooi je jas over zijn hoofd." Ook de 'confettibui' kan werken. Door confetti over de pester heen te gooien en heel hard gefeliciteerd te roepen raakt iedereen in de war en is de pesterij voorbij.
Tot slot krijgen getuigen van pesten de tip om het slachtoffer een knuffel te geven. Verder staan er tips in de handleiding om pesten bespreekbaar te maken en aan te kloppen bij ouders of leraren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.