"Leg die telefoon weg en app niet achter het stuur!"

PROVINCIE UTRECHT - Het aantal verkeersdoden is weer aan het stijgen en daar moet verandering in komen. Tientallen organisaties zoals de ANWB en de Fietsersbond bieden daarom in Den Haag een verkeersveiligheidsmanifest aan. Ze hopen dat een nieuw kabinet het hoog op hun prioriteitenlijst gaat zetten.
Volgens Veilig Verkeer Nederland heeft de toename van het aantal verkeersdoden vooral te maken met het gebruik van de mobiele telefoon. Ook te veel drinken en te hard rijden zijn oorzaken die gestopt moeten worden, aldus de verkeersorganisatie.
"Zelf je gezonde verstand gebruiken en bijvoorbeeld niet met je telefoon in de auto gaan zitten appen, smsen of bellen. Je moet je concentreren op de weg. Je moet eigenlijk een automodus-app in je telefoon krijgen zodat je niet meer met je telefoon in je hand kunt bellen", aldus Gertjan Weierink, districtvoorzitter Utrecht van Veilig Verkeer Nederland.

MANIFEST

In totaal hebben 32 organisaties zich achter het verkeersveiligheidsmanifest geschaard. Volgens hen kan het aantal verkeersslachtoffers niet met één maatregel worden teruggedrongen. Zo moet onder meer de infrastructuur van snelwegen en fietspaden worden aangepast.
Weierink: "Snelwegen moeten beter worden ingericht, zodat er minder ongelukken en files ontstaan. Want twintig procent van de files wordt veroorzaakt door ongevallen." Ook zou er veel meer aandacht moeten komen voor hoe je je moet gedragen in het verkeer.
Het aantal verkeersdoden laat voor het eerst sinds jaren een stijgende lijn zien. Het aantal ernstig gewonden neemt al jaren toe. In één jaar tijd steeg het aantal aanrijdingen met 50.000 tot zo'n 850.000 ongelukken in totaal.

Veilig Verkeer Nederland Utrecht over het verkeersveiligheidsmanifest

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.