RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Hazenpest in Kromme Rijngebied: meld dode dieren

BUNNIK - In het Kromme Rijngebied tussen Bunnik en Wijk bij Duurstede is hazenpest (tularemie) vastgesteld. Dat blijkt uit onderzoek naar twee dieren die bij het Dutch Wildlife Health Centre waren ingeleverd.

In de herfst van vorig jaar werd in hetzelfde gebied hazenpest geconstateerd bij vier hazen. In 2016 liepen twee mensen de ziekte op in de provincie Utrecht. Jagers en andere mensen die met dode hazen in aanraking komen, moeten voorzorgsmaatregelen nemen en extra alert zijn. Zo adviseert het Dutch Wildlife Health Centre onder meer wegwerphandschoenen te dragen, de handen goed te wassen, wondjes te desinfecteren, vlees goed te garen en geen vlees te eten van dood gevonden dieren.

"Als de buitentemperaturen hoog genoeg zijn voor steekvliegen, zoals dazen, gebruik dan teken/insectenwerende middelen (DEET) en/of draag teken/insectenwerende kleding als u het veld in gaat. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het ook beschermd tegen teken die bijvoorbeeld de ziekte van Lyme kunnen overdragen", adviseert het centrum.


BESMETTING

Lang niet iedereen die in contact komt met de tularemie-bacterie wordt ziek, benadrukt het Dutch Wildlife Health Centre. "Dat hangt af van de hoeveelheid bacteriŽn die je binnenkrijgt, hoe de bacterie is opgelopen en je weerstand. Voorkomende klachten zijn zweren op de huid en opgezwollen lymfeklieren na contact met besmette karkassen van dieren. Als je een vermoeden hebt dat je besmet bent, neem dan contact op met je huisarts. De ziekte is te behandelen met antibiotica."


PAARTIJD

In het voorjaar worden vaker dode hazen gevonden. Dat heeft niks met Pasen te maken, maar alles met de rammeltijd (paartijd). De hazen zijn dan minder oplettend. Ze worden dan gemakkelijker aangereden. Daarnaast zijn er nog tal van andere ziektes waaraan hazen kunnen doodgaan.


UITBRAAK

"Om inzicht te krijgen of in het Kromme Rijngebied nu sprake is van een uitbraak van hazenpest, of dat slechts enkele dode hazen zijn getroffen door deze ziekte, is het belangrijk dat dode hazen worden gemeld", stelt het Dutch Wildlife Health Centre. De organisatie vraagt dan ook aan de bewoners rondom het Kromme Rijngebied om dode hazen (en andere in het wild levende gewervelde dieren) te melden via het meldformulier op de website van DWHC. In overleg wordt besloten of het dier onderzocht moet worden op tularemie.

Meer informatie over hazenpest en de ziekteverschijnselen is te vinden op de website van het RIVM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht