Utrecht Centraal dicht voor mensen zonder OV-chipkaart

UTRECHT - Bij de meeste grote stations is het al langer zo: zonder OV-chipkaart kom je er niet in. Vanaf vandaag is dit ook ook zo op Utrecht Centraal, hét station van Nederland. Het gaat om een proefperiode van drie dagen.
Wie vaak met het OV reist vanuit Utrecht, weet dat 75 procent van de incheckpoortjes al dichtzit. Sommige reizigers die haast hebben, glippen via de openstaande poortjes naar binnen. Andere gebruiken de OV-terminal toch nog als loopgebied om van Hoog Catharijne naar de Jaarbeurs te komen.
Vraag is wat er gebeurt als alle poortjes dichtgaan en je dus alleen nog met een OV-chipkaart in het treinengebied kan komen. Dat gaat de NS dus tot en met zaterdag testen. De poortjes helpen volgens de NS goed tegen zwartrijden en bevorderen de veiligheid op stations en in treinen.
Het stationsbalkon gaat nu mogelijk wat meer gebruikt worden door mensen die geen OV-chipkaart hebben. Dit is een route buiten de poortjes om, waar ook enkele winkels zitten.
Utrecht Centraal is met meer dan 177.000 in- en uitstappers per dag het belangrijkste spoorwegknooppunt van Nederland. De verwachting is dat het station in 2030 rond de 100 miljoen reizigers per jaar te verwerken krijgt. Ook in oppervlakte is Utrecht CS het grootste station van het land.

Poortjes waren dicht in de ochtendspits (live 1)
Poortjes waren dicht in de ochtendspits (live 2)
"Het was nog even wennen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.