Illegale goudvissen uit gracht gevist

De 75 illegale goudvissen in de Veenendaalse Brouwersgracht zijn woensdagmiddag voor '99 procent' uit het water gehaald. Dat zegt Hans van Manen. Hij zette de vissen een tijdje terug op eigen initiatief uit. Het leek hem een leuk idee, maar later bleek dat de goudvissen exoten zijn die niet in open water thuishoren.
Natuurorganisaties trokken aan de bel en wilden ze eruit hebben omdat ze schadelijk zouden kunnen zijn voor de kroeskarper.
Van Manen begon woensdagmiddag in zijn eentje aan de klus. Dat viel nog niet mee, maar later kwamen er hulptroepen en werden de goudvissen met een sleepnet opgevist. De gemeente had de gracht ook tot ongeveer vijftig centimeter hoogte leeggepompt, zodat de vissen makkelijker gevangen konden worden.

TRIEST GEVOEL

"Ik sta hier toch wel met een triest gevoel. Als er wetgeving is die zegt: dit mag je niet doen, dan zeg je oké. Maar dit is zo'n triest verhaal met argumenten die niet kloppen. Vervelend als je ze er dan uit moet halen", zei Van Manen woensdag op RTV Utrecht.

GOUDWINDES

Toch is de Veenendaler ook positief gestemd. "Het grote geluk is dat we de tweehonderd goudwindes mogen houden, want dat zijn geen exoten. Daarnaast kregen we een kleine vergoeding voor de goudvissen die er nu uit zijn. Voor dat geld kopen we er weer goudwindes bij. Dus het feest blijft."

Hans van Manen vangt de goudvissen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.