Man die scootmobieler doodreed: "Het was zo erg, echt heel erg"

© AS Media
HOOGLAND - Tegen de 70-jarige Cornelis B. uit Soest is een taakstraf van 240 uur geëist en een rijontzegging van een jaar. De man veroorzaakte in oktober 2015 een dodelijk ongeluk in Hoogland met zijn Mercedes cabriolet.
Bij de Maatweg-Bunschoterstraat reed hij een 66-jarige inwoner van Bunschoten dood, die met zijn scootmobiel wilde oversteken.
Uit onderzoek is gebleken dat B. door rood reed, maar volgens de officier van justitie deed hij dat niet bewust. De aanklager had dus mededogen, maar stelde ook: "B. had inclusief oranje 17 seconden de tijd om te stoppen. Dat is geen moment van even niet opletten."
De Soester zelf wil er niet aan dat hij door rood reed. Hij dacht echt dat hij door groen ging. Ook zijn vrouw heeft dat verklaard. Volgens de advocaat van B. is ze niet serieus genomen omdat ze dementieverschijnselen heeft.

DASHCAM

Aan de hand van de gps-tijd van een dashcam en de logfiles van het verkeerslicht is de raadsman ervan overtuigd dat zijn cliënt door groen reed. "De tijd van de dashcam is op duizendsten nauwkeurig. Klopt altijd", aldus de advocaat. De beelden toonden ook nog een fout in het dossier aan. Daarin staat dat het droog was ten tijde van het ongeluk, maar de dashcambeelden laten regen zien.
De officier vond dat de zaak uitgesteld moet worden als de dashcam nader onderzocht moet worden. Op 4 mei beslist de rechter of er een uitspraak komt of dat de zaak aangehouden wordt.

EMOTIES

B. brak een paar keer in de rechtszaal, zag
. "Het was zo erg, echt heel erg. Voor mijn vrouw en mij, maar nog veel meer voor zijn familie", sprak B.
De familie van het slachtoffer verwijt de Soester dat hij na het fatale ongeluk geen contact heeft gezocht, maar volgens B. klopt dat niet. "Ik wilde heel graag contact zoeken, maar de politie wilde niet helpen."

Reportage over de rechtszaak
Beelden van de ravage na het ongeluk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.