Knappe gehandicapte vrouwen strijden om titel Mis(s) 2017

PROVINCIE - Drie Utrechtse vrouwen proberen momenteel stemmen te winnen voor de Mis(s) Verkiezing van presentatrice Lucille Werner. Het gaat om Marit Smit uit Utrecht, Elke van Achterberg uit IJsselstein en de Amersfoortse Elianne Speksnijder. De wedstrijd moet bijdragen aan de emancipatie van vrouwen met een lichamelijke beperking.
"Met de Mis(s) Verkiezing proberen we de aandacht te leggen op de persoon, maar ook op de handicap. De handicap zal als het ware shinen. We willen het totaalplaatje van deze meiden laten zien. Waardoor je ziet dat er kansen zijn en er power in zit," zegt initiatiefnemer Lucille Werner, die zelf ook een handicap heeft.

ONHANDIGHEID

Tien jaar geleden was de verkiezing voor het laatst op tv. Deze werd
gewonnen door Roos Prommenschenckel uit Houten. Sindsdien is de positie van gehandicapten verbeterd, maar helemaal klaar is hun emancipatie nog niet. "Het grootste probleem zit hem nog steeds in de onhandigheid naar mensen met een handicap toe. We weten niet zo goed houding te geven en we zijn er een beetje bang voor", zegt Werner.
Marit Smit uit Utrecht vindt het dan ook belangrijk om mee te doen met de verkiezing. Ze is geboren met één arm en komt nog best vaak mensen tegen die niet weten hoe ze met haar handicap om moeten gaan. Maar op medelijden zit ze niet te wachten. "Tuurlijk, ik heb wel eens onzekere dagen en dat ik er van baal. Maar over het algemeen ben ik er prima mee en ben ik echt niet zielig."

PUBERTIJD

In haar pubertijd heeft Smit best geworsteld met haar handicap. Ook mede-finaliste
uit Amersfoort liep toen regelmatig tegen problemen aan. "Als ik dan bijvoorbeeld iets moest afrekenen bij de kassa, dan zei de winkelmedewerker tegen m'n ouders hoeveel het kostte. Terwijl ik als 16-jarige gewoon foundation wilde kopen."
Maar inmiddels zijn beide vrouwen zich bewust van hun mogelijkheden en talenten. Zo doet Speksnijder modellenwerk en wil ze anderen er graag op wijzen dat je in jezelf moet geloven. "Ik wil vooral heel erg graag laten zien wat ik kan en wat ik bereikt heb dankzij of ondanks m'n handicap. Dus dat anderen dat ook kunnen!"

AMBITIEUS

Ook Smit is ambitieus en wil durven dromen. En misschien dat alle aandacht tijdens de Miss Verkiezing haar daar wel een handje bij kan helpen. "Ik zou het leuk vinden om te presenteren, dat doe ik nu ook al een beetje in vlogs. Het zou leuk zijn als dat er uit kan rollen. Maar uiteindelijk wil ik er vooral gewoon staan met andere vrouwen en een ander beeld laten zien van vrouwen met een handicap."
Al met al strijden Smit en Speksnijder dus niet alleen voor hun eigen dromen, maar juist ook voor alle mensen met een beperking. Volgens Lucille Werner is dat belangrijk, want in Nederland gaat het uiteindelijk om 1,8 miljoen mensen. "Dat zijn gigantische aantallen. Daarom is het belangrijk dat de Mis(s) Verkiezing dit belicht, er de focus oplegt en laat zien dat het dames zijn met veel potentieel!"

SCHERMEN

geniet bekendheid als rolstoerschermster. Na een slepende zenuwziekte werd haar linker onderbeen geamputeerd. Haar grote doel is deelname aan de Paralympische Spelen in 2020 in Tokio.
De publieksverkiezing wordt op 6 mei live uitgezonden op SBS6. Er zijn in totaal acht finalisten, die allemaal moeten proberen hun eigen stemmen te winnen.

Knappe gehandicapte vrouwen strijden om titel Mis(s) 2017

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.