Zoektocht oudste putdeksels: jaartal 1849 gevonden

UTRECHT - In onze zoektocht naar de oudste putdeksel van de provincie maken we donderdag een gigantische sprong. We waren gebleven bij een putdeksel uit 1918. Dat record wordt nu verpulverd, want stratenmaker Arie Koot vond een deksel die maar liefst negenenzestig jaar ouder is.
In de Lange Koestraat, in de Utrechtse Wijk C vond hij een straatkolk uit het jaar 1849. Uit kaarten van Het Utrechts Archief blijkt dat er in 1848 plannen gemaakt zijn voor de aanleg van riolering in de binnenstad.
Het is dus aannemelijk dat die deksel een jaar later gelegd is. Elders in de Lange Koestraat zijn meer oude deksels te vinden, twee stuks uit 1856.

ZOEKTOCHT

Arie Koot is sinds de oproep van RTV Utrecht aan het speuren naar oude deksels. Hij kon tot donderdag geen deksel vinden die ouder was dan 1920. Maar dat was niet voldoende.
Het oude record stond op naam van Paul Versteegen, die ons wees op een putdeksel op de Mecklenburglaan, vlakbij het Utrechtse Wilhelminapark. Die deksel is gemaakt in 1918. Maar dat record kan nu uit de boeken, door de vondst van de deksels op de Lange Koestraat.
Weet u een nog oudere putdeksel in de onze provincie?! Mail dan naar verslaggever Marc van Rossum du Chattel: marc@rtvutrecht.nl.

Zoektocht oudste putdeksels: jaartal 1849 gevonden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.