Nieuwe Hollandse Waterlinie wil op Werelderfgoedlijst

PROVINCIE UTRECHT - De Nieuwe Hollandse Waterlinie wil graag op de Werelderfgoedlijst van UNESCO komen. Gemeenten, waterschappen en natuurbeheerders hebben donderdag op symbolische manier hun steun betuigd aan de Liniecommissie.
Die commissie maakt zich daar hard voor en het is ook het hoogste bestuurlijke orgaan in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Zij wordt gevormd door de vier gedeputeerden van de provincies Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant.
In Groenekan bij Fort Voordorp hebben alle betrokkenen samen een puzzel gelegd van alle forten langs de Waterlinie om te laten zien dat belangrijke bestuurders het initiatief ondersteunen. Ook spraken de bestuurders hun steun uit tijdens het leggen van de puzzel.

WATERLINIE

In Bunnik liggen de twee grootste forten van de Waterlinie. Wethouder Erika Spil ziet een plek op de Werelderfgoedlijst wel zitten.
"Als het werelderfgoed is, dan staat het automatisch op een lijst die wereldwijd bekend is. Net als de Chinese Muur, die staat er ook op, zal iedereen op de wereld weten dat er ook een Hollandse Waterlinie is. Dat trekt waarschijnlijk heel veel mensen die geïntresseerd zijn om dat stukje van Nederland te leren kennen", aldus Spil.
In december moet de ministerraad instemmen met de voordracht. Als dat goed verloopt, zal begin 2018 de cultuurminister het dossier aanbieden bij UNESCO in Parijs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.