RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Rabobank gaat strijd met plofkrakers aan

UTRECHT - Rabobank verscherpt de beveiliging van zijn geldautomaten omdat er de laatste tijd steeds meer plofkraken plaatsvinden. De maatregelen moeten criminelen ontmoedigen en de schade beperken. Sommige automaten zullen per direct worden gesloten, kondigde de Utrechtse bank donderdag aan.

Dit jaar vonden al achttien plofkraken met explosieven plaats op automaten van Rabobank, terwijl de bank in heel vorig jaar kampte met 21 plofkraken. "We zitten nu dus al bijna op het niveau van heel vorig jaar", aldus een woordvoerder.


RABOBANK

Ze benadrukt dat de huidige golf aan plofkraken eigenlijk alleen bij Rabobank speelt. Criminelen hebben waarschijnlijk een handige manier gevonden om een bepaald type automaat op te blazen en zoeken daarom telkens automaten van dat type op. Eerder speelden bij andere banken al vergelijkbare plofkraakreeksen, aldus de zegsvrouw.

Het gaat Rabobank bij het aanpakken van het probleem vooral om de veiligheid van omwonenden. Niet alle locaties waar geldautomaten staan, zijn bestand tegen de zware explosieven die bij plofkraken worden gebruikt.


GELDAUTOMAAT

De maatregelen kunnen daarom van geval tot geval verschillen. Zo kan de toegang naar automaten op sommige locaties 's nachts worden gesloten.

"We onderzoeken waar nodig opnieuw de constructie van het pand, we luisteren naar de zorgen van omwonenden en we bekijken ook in welke mate de automaat 's nachts wordt gebruikt", stelt hoofd betalingsverkeeroperaties Erik Kwakkel in een verklaring van de Utrechtse bank.

Tot nu toe zijn er al twintig automaten echt verwijderd. Dat betrof bijvoorbeeld een automaat die vlak onder een slaapkamer van mensen stond.

In totaal heeft Rabobank verspreid over het land ongeveer 2000 geldautomaten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht