RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Baarn wil gasstation bij De Wiekslag toch verplaatsen

1/2
BAARN - Baarn wil het omstreden gasstation aan de Professor Krabbelaan alsnog verplaatsen. Wethouder Erwin Jansma gaat er komende maand met de gemeenteraad over praten. De gemeente zal hoe dan ook een deel van de kosten - 2,5 tot 3 miljoen euro - voor haar rekening moeten nemen, zegt hij tegen RTV Utrecht.

Door het gasontvangststation van Stedin en de Gasunie naar bedrijventerrein De Noordschil te verplaatsen moet een probleem worden opgelost dat tien jaar geleden ontstond. Toen werd woonzorgcentrum De Wiekslag elf meter te dicht bij het verdeelstation gebouwd. In de Wiekslag wonen kleine groepen dementerenden. Erboven staan seniorenappatementen.


VEILIGHEIDSNORMEN

Stedin en de Gasunie maakten bezwaar tegen het overtreden van de veiligheidsnormen. Die schrijven voor dat een gasverdeelstation minimaal 25 meter van een woongebouw af moet staan. Uiteindelijk gaf de Raad van State de energiebedrijven gelijk. Baarn moest met een oplossing komen, maar een termijn werd daar niet aan verbonden.

Afgelopen zomer zette Baarn nog in op een nieuwe wet, waarbinnen de situatie aan de Professor Krabbelaan mogelijk alsnog legaal zou kunnen worden. Wethouder Jansma zegt nu dat duidelijkheid daarover uitblijft en dat de energiebedrijven op dit moment bereid zijn mee te betalen aan een snellere oplossing.


KWETSBARE MENSEN

Zorginstelling Lyvore, waar De Wiekslag onder valt, is opgelucht dat de gemeente kiest voor het verplaatsen van het gasstation. Een andere locatie zoeken en het verhuizen van een groep kwetsbare mensen zou, los nog van de financiŽle gevolgen, een grote tegenslag zijn geweest, zegt directeur Emma Beaujon tegen RTV Utrecht.

Op De Noordschil heeft de gemeente twee of drie locaties op het oog. Omdat daar ook een nieuwe woonwijk is gepland, wil Jansma nog niet al te veel kwijt over de opties. Komende maanden zal hij er achter de schermen over onderhandelen met onder meer de projectontwikkelaar en de beide energiebedrijven. In mei bespreekt de gemeenteraad van Baarn het voorstel.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht