RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Getuigen vertellen oorlogsverhalen aan jonge Vreeswijkers

1/2
NIEUWEGEIN - Een TV-documentaire met verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Nieuwegein gaat vandaag in premiere. De makers hebben ooggetuigen gesproken over de enorme impact die de oorlogstijd had in de regio.

De regio kreeg te maken met massale evacuaties omdat de Hollandse Waterlinie onder water werd gezet. Wie dat heeft meegemaakt, kan het zich tot op de dag van vandaag levendig herinneren, zegt initiatiefnemer Monique de Beer. "Een verhaal dat regelmatig terugkomt is dat mensen een schp hadden dat geconfisceerd werd door de Duitsers. Sommige mensen staken hun eigen schip in brand om te voorkomen dat het in beslag werd genomen."

De getuigen die nog kunnen vertellen over 1940, waren destijds hooguit een jaar of 10. Zij zijn geďnterviewd door schoolkinderen in Vreeswijk die nu die leeftijd hebben. "Dat leek ons een originele manier om de oorlog onder de aandacht te brengen", zegt De Beer. "Ze hebben hun taak als junior reporter uiterst serieus genomen."

De documentaire wordt tijdens de premičre aan de wethouder aangeboden. De hele maand mei is hij onder meer in de bibliotheek van Nieuwegein en op de Museumwerf te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht