Troosthond bij de politie: "Hopelijk gaat het project landelijk"

UTRECHT - De Utrechtse hulporganisatie Pretty Women begrijpt goed dat de Rotterdamse politie een troosthond gaat inzetten bij verhoren. De aaihond zou slachtoffers van seksueel misbruik namelijk goed kunnen helpen en troost bieden. Bij Pretty Woman gebeurt dit al jaren.
Hulpverlener Sabine Meulenbeld gebruikt het gedrag van hond Victor als hulp bij therapie voor slachtoffers van seksueel misbruik. "Als ik een meisje laat wandelen met Victor lijkt ze de situatie niet in de hand te hebben. Maar door kleine correcties leert zij dat zij de situatie wél in de hand heeft en niet andersom. Dat is een metafoor van hoe zij in het leven kan staan."

MATCH

Naast de hulp bij therapie kan Victor ook troost bieden. Daarom denkt Meulenbeld dat de
er goed aan doet een hond in te zetten bij hun werk. "Natuurlijk moet je daar als begeleider interesse in hebben en niet iedere rechercheur heeft er zin in. Maar als er een match is kan het goed werken. Ik hoop dat het landelijk uitgerold kan worden."
Ook het Centrum voor Seksueel Geweld in Utrecht denkt dat een hond een kalmerende werking kan hebben bij bijvoorbeeld een verhoor van de politie van een slachtoffer van seksueel misbruik. "Als iemand daarmee geholpen kan zijn en die hond kan verder ook niemand beïnvloeden, dan vind ik dat wel een leuk experiment. Maar dan wel gekoppeld aan onderzoek", aldus coördinator Iva Bicanic.

UITWIJZEN

Onderzoek moet nu uitwijzen of de troosthonden ook gaan helpen bij de verhoren van de slachtoffers. Meulenbeld erkent dat dat niet voor iedereen zal werken. "Soms hebben meiden niks met Victor en laten ze hem liggen. Maar dat is dan ook voor mij een teken: laat hem maar lekker in z'n mandje zitten."
Het inzetten van de aaihonden bij de Rotterdamse politie is vooralsnog een proef, die geëvalueerd zal worden.

"Ik vind het wel een leuk experiment"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.