Armando is klaar met het MOA in Bunnik

© RTV Utrecht
UTRECHT/AMERSFOORT - De Amersfoortse kunstenaar Armando wil al zijn werk weg hebben bij het Museum Oud Amelisweerd, het MOA in Bunnik. Waarom hij het daar weg wil hebben, wil hij niet zeggen: "Ik heb daar mijn redenen voor en die hoeven niet in de openbaarheid."
Eerder deze week werd bekend dat Stichting Armando de bruikleenovereenkomst met het museum heeft opgezegd. Het museum beheert de kunstwerken van deze stichting, maar dat gaat nu stoppen.
Volgens directeur Yvonne Ploum is dit gunstig voor het museum: "Financieel zal het op termijn een verlichting zijn voor de begroting van MOA. Want het is natuurlijk logisch dat als je van een hele grote collectie naar een compactere collectie gaat, dat je dat op beheer, op depot, op verzekering uiteindelijk toch tientallen duizenden euro's scheelt."
FINANCIËN
Het museum zit in financiële problemen en krijgt nu een tijdelijke subsidie van 75.000 euro van de gemeente Utrecht om het hoofd boven water te houden. Of dat zo moet blijven wordt onderzocht door de gemeente.
Nu Armando vertrekt maakt André van Schie van de VVD zich zorgen. Hij gaat schriftelijke vragen stellen aan het Utrechtse college. "Wij willen ons ervan vergewissen dat er niet nog een probleem is bijgekomen met het vertrek van Armando", aldus het raadslid.

AMERSFOORT

De gemeente Utrecht is niet de enige gemeente die het museum subsidieert. De gemeente Amersfoort doet dat ook voor de kosten aan het onderhoud van de kunstwerken van Armando. Volgens Yvonne Ploum blijft dat ook zo.
De kunstenaar zelf zegt dat hij al zijn kunstwerken weg wil hebben en dat de onderhandelingen nog gaande zijn over een kleinere collectie. "Het is nog zeer onzeker of er nog werk blijft staan," aldus de kunstenaar.

KERNCOLLECTIE

Mocht het MOA straks niets meer van Armando in het bezit hebben, dan zal ook de subsidie van Amersfoort op de tocht staan. Yvonne Ploum denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen: "Wij hebben met Amersfoort een apart bruikleencontract ten aanzien van de kerncollectie en daar staan natuurlijk ook voorwaarden in. Dat we goed voor de collectie zorgen en dat blijven we natuurlijk ook doen. Dus ik ga ervan uit dat de subsidie uit Amersfoort in tact blijft."
Het is nu afwachten of Museum Oud Amelisweerd ook die kleinere collectie van Armando nog kan behouden. André van Schie van de VVD vindt dat de directie nu toch echt iets moet ondernemen.
"Dit is misschien wel het moment waarop bestuur en directie van het museum zich moet afvragen of ze niet een andere formule moet kiezen om meer publiek binnen te halen", aldus het raadslid.
Armando wil al zijn kunst weg met MOA
© RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.