Munt slaat eerste herdenkingstientje voor jarige koning

UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft maandag een speciale munt voor de verjaardag van koning Willem-Alexander geslagen. De koning wordt donderdag vijftig en de Koninklijke Nederlandse Munt heeft daarom een herdenkingsmunt van tien euro laten ontwerpen.
Verzamelaars konden vanaf 4 april intekenen op de herdenkingsmunt, die in diverse varianten uitkomt. De munt is verkijgbaar in diverse uitvoeringen en is al bijna uitverkocht, vertelde Ted Peters, directeur Koninklijke Nederlandse Munt. "We doen het altijd in een beperkte oplage, om te zorgen dat het een verzamelaarswaarde heeft. Het is mooi om te zien dat daar veel vraag naar is."
Een gouden munt van 50 euro, waar kopers 679,95 euro voor neer moeten tellen, is inmiddels niet meer te bestellen.

KONINKLIJK THEMA

Muntstukken van tien euro worden niet vaak uitgebracht en hebben allemaal een koninklijk thema. De vorige, het Koningstientje werd in 2013 geslagen vanwege de troonswisseling. Ook toen was het ontwerp van Persijn Broersen en Margit Lukács. Het zogenoemde Verjaardagstientje is het vijfde tientje, na de Huwelijksmunt (2002), de Geboortemunt Amalia (2004), de Jubileummunt (2005) en de Koningsmunt (2013).
Op de Verjaardagsmunt staat het motto waarmee Willem-Alexander zijn koningschap begon: "vertegenwoordigen, samenbinden, aanmoedigen". De linten op de voor- en achterzijde zijn geïnspireerd op de reliëfs in het Paleis op de Dam. Ze vormen aan de achterkant van de munt een zeemansknoop, als symbool van verbinding en om zijn interesse in waterbeheer aan te geven. Op de voorkant lopen ze als een krans om zijn portret heen.

UTRECHT

Dat de Utrechtse burgemeester Van Zanen het eerste Verjaardagstientje heeft geslagen is een bewuste keus. De Munt staat al sinds 1567 in de stad. En hoewel prinses Beatrix en prins Claus exact vier eeuwen later in Lage Vuursche woonden, werd hun eerste kind in het academisch ziekenhuis in Utrecht geboren.

De speciale munt is al bijna uitverkocht.
Munt slaat eerste herdenkingstientje voor jarige koning.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.