Titulaer probeerde ruimtestad van Utrecht te maken

UTRECHT - Modellen van satellieten en spaceshuttles in etalages, bakkers die met ruimtevaarttaarten kwamen en als grootste blikvanger een Saturnus-raket aan de zijkant van de Domtoren.
In het voorjaar van 1986 kon niemand in Utrecht om Space '86 heen, een grootscheepse ruimtevaartmanifestatie die was opgezet door de afgelopen weekend overleden Chriet Titulaer.
In de Jaarbeurshallen waren in mei en juni 1986 onder meer levensgrote modellen te zien van de maanlander en een maanwagentje, en een authentieke Apollocapsule.

ASTRONAUT KUIPERS

Titulaer heeft met het evenement veel bijgedragen aan de wetenschap, vindt astronaut André Kuipers. "Space '86 was een fantastische tentoonstelling. Het was fenomenaal om daar rond te lopen. Om je in die wereld van de ruimtevaart te begeven, de sciencefictionwereld die begon zo echt te worden. Dus hij heeft een enorme stempel gedrukt op het ruimtevaartgebeuren in Nederland."

WEINIG BEZOEKERS

Ondanks de grootschalige promotie hield het aantal bezoekers niet over. 140.000, waarvan het merendeel het evenement in de eerste week bezocht. Space '86 kwam daarmee uit de kosten, maar meer zat er niet in. "Het valt me tegen", zei Titulaer destijds in de krant Het Vrije Volk. "Je mag niet zeggen dat mensen niet geïnteresseerd zijn, maar ik denk dat ik een en ander te hoog heb ingeschat."
Chriet Titulaer overleed zondag in een verzorgingstehuis in Driebergen. Hij was 73 jaar.

André Kuipers: Chriet was een fenomeen, hij verdient een standbeeld
Henk Westbroek in gesprek met Chriet Titulaer
Titulaer woonde jarenlang in Houten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.