Week voorwaardelijk voor Veenendaalse 'twittertreiteraar'

VEENENDAAL - De Veenendaalse twittertreiteraar Sjoerd Hania heeft een voorwaardelijke celstraf gekregen van een week. Hij heeft de burgemeester van Veenendaal, Wouter Kolff, een maffia-diender en NSB'er genoemd.
De proeftijd is twee jaar en Hania moet ook 350 euro boete betalen. Het vonnis is conform de eis.
Volgens de officier van justitie zijn de tweets die Hania heeft verzonden beledigend. Ze dragen niet bij aan het maatschappelijk debat en ze vergroten de kans op "gewelddadige belediging." De rechter ging daarin mee.

ONSJE MINDER

De verdachte beriep zich op de vrijheid van meningsuiting. Hij erkende dat aan die vrijheid grenzen zitten, maar zegt dat zijn kritiek op de burgemeester onderzocht en beargumenteerd is. Volgens Hania staat zijn omgeving achter zijn tirades, al krijg hij soms te horen dat het wel eens een onsje minder kan.
De verdachte zei dat hij het wel vervelend vindt voor Kolff en voor wethouder Hollander, die hij ook op de korrel genomen heeft. Hij zei dat het om het systeem ging en niet om de mensen en dat hij het hier verder bij zal laten: "Het punt is gemaakt."
Hania liet zich in de rechtszaal niet door een advocaat vertegenwoordigen. Kolff woonde de behandeling van de zaak bij vanaf de publieke tribune. Hij zei na afloop dat hij het goed vindt dat de rechter een grens heeft gesteld.

GEMEENTEHUISVERBOD

Zijn uitlatingen via Twitter leverden Hania eerder al een
op. Nu staat hij terecht voor
.

BELEDIGEN

Advocaat Willem Jan Ausma zei in een vooruitblik op de zaak dat het niet zo moeilijk is om iemand te beledigen: ''Zelfs een simpel scheldwoord als bijvoorbeeld 'mierenneuker' kan al een belediging opleveren. Alleen dan moet iemand zich wel beledigd voelen en die grens is moeilijk te stellen.''
De vrijheid van meningsuiting betekent volgens Ausma niet dat je zomaar alles eruit kunt gooien: ''Gewoon roepen hij is een NSB'er en nog een aantal algemeenheden, dat is geen vrijheid van meningsuiting, dat is gewoon bewust iemands goede naam besmuiken en dan is het strafbaar.''

Hania vindt dat hij niets verkeerds heeft gedaan: Kolff blaast de zaak op

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.