Veenendaalse 'twittertreiteraar' in hoger beroep: "Ik heb er zin in"

VEENENDAAL - De Veenendaalse twitteraar Sjoerd Hania wil in hoger beroep. Vandaag kreeg hij een straf voor zijn twittergedrag in de rechtbank in Utrecht. Maar hij is het er niet mee eens.
Hania noemde burgemeester Kolff een maffia-diender en NSB'er. Ook beledigde hij wethouder Hollander. Daarvoor moet de twitteraar 350 euro geldboete betalen en er hangt een voorwaardelijke celstraf boven z'n hoofd van 1 week, als hij de komende 2 jaar weer de fout in gaat.

GRENS

Wouter Kolff, de burgemeester van Veenendaal, zat op de publieke tribune tijdens de rechtszitting. Na afloop meldde hij op
tevreden te zijn met de uitspraak: "Goed dat de rechter een duidelijke grens heeft gesteld."
Maar Hania is het oneens met de straf: "Ik kom in hoger beroep terug op dat woordje tegen de grens". Volgens hem is er sprake van de Vrijheid van Meningsuiting. Hania wil met zijn meningen namelijk iets bereiken. En daarvoor wil hij in gesprek met de burgemeester.

NSB

Volgens de twitteraar moet de democratie veranderen. "De wereld staat in brand, en ik mag drie letters (NSB) uit de geschiedenis niet twitteren?" zegt Hania lachend na afloop. Hij wil dat de rechter zijn achterliggende gedachte meer moet meenemen in de uitspraak.
De rechter noemde de term NSB in de rechtbank beladen. Ze gaf Hania een flinke tik op de vingers, legt persrechter Hans Zuurmond uit: "Prima om dingen bespreekbaar te maken, dat kan ook scherp. Maar je kunt te ver gaan."
Of de rechter er in hoger beroep op terugkomt, moet later blijken. Al vindt Hania dat hij gelijk heeft: "Verbaal aggressief mag, is zelfs noodzakelijk. Kwetsen mag, dat is zelfs noodzakelijk. Hij laat weten de zaak met vertrouwen tegemoet te zien: "Ik heb er zin in".

Sjoerd Hania na de zitting

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.