De Kwestie: Horen 'Oost-Duitse hekken' Soesterberg er gewoon bij?

SOESTERBERG - De kilometers aan hekwerk rondom de oude Vliegbasis Soesterberg: het doet de een denken aan een concentratiekamp, terwijl de ander vindt dat de hekken erbij horen. Het is dus maar de vraag of de hekken binnenkort gaan verdwijnen, terwijl dat juist is waar lokale ondernemers zich hard voor maken. Het hele verhaal over de hekken, en de mening van de mensen in Soesterberg ziet u in De Kwestie van deze week.
Tien minuten rondrijden in de buurt van de oude vliegbasis en je weet als bezoeker genoeg: er staan inderdaad héél veel hekken, en dan het liefst nog hekken met prikkeldraad en borden die waarschuwen voor bloeddorstige waakhonden. Ondernemers zijn tegen die hekken: ze zouden toeristen afschrikken.
Op straat zijn de meningen verdeeld. Sommigen zijn het eens met de ondernemers. Maar van de mensen die we spreken maken de meesten er zich niet zo druk om. Verschilende mensen vinden zelfs dat de hekken moeten blijven; ze zijn handig om hangjongeren en honden van het terrein te weren.
Eigenaar van de meeste hekken is op dit moment nog de provincie. Die vindt dat de omrastering historisch belangrijk is. De hekken zouden mensen doen terugdenken aan de tijd dat de vliegbasis nog in gebruik was. Ook het Nationaal Militair Museum sluit zich hierbij aan.
Kortom, het is nog maar de vraag of de hekken in de nabije toekomst verdwijnen. Gelukkig zijn wij van De Kwestie erg creatief en daarom komen wij met een tussenoplossing, waarin de hekken blijven staan maar ook een stuk... feestelijker worden om naar te kijken. Wat die oplossing is, ziet u in De Kwestie.
De Kwestie wordt elke vrijdag uitgezonden op RTV Utrecht en is nu al te zien bij dit bercht.

Hekken weg of hekken laten staan in Soesterberg?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.