Keeptalentjes dromen van carrière

UTRECHT - De 10-jarige Ingmar hoeft er geen seconde over na te denken. Hij wil net zo goed worden als Manuel Neuer, de Duitse keeper. Het is zijn grote held. Vandaag zou hij weleens een stapje dichter bij die droom kunnen komen, want langs de lijn van het voetbalveld staat een scout van FC Utrecht.
''Ik zoek iemand met lef en die een beetje gek is zoals wij dat noemen. Maar hij of zij moet vooral goed de bal kunnen vangen en de situatie inschatten''. Scout Paul Vooi van FC Utrecht is al de hele dag op het veld van IJsselmeervogels in Spakenburg. ''Als we er één of twee uithalen is dat mooi meegenomen.''

TALENTENDAG

De Jonger Oranje Talentendag van FC Utrecht biedt dinsdag mogelijkheden. Jonge voetballers en voetbalsters kunnen bijvoorbeeld meedoen aan een keepersclinic. Daar leer je niet alleen wat, maar maak je ook kans om gescout te worden voor een Nederlandse profclub of een plek in het Jonger Oranje team.
Zestien jonge keepertjes zuchten en steunen tijdens de pittige training van professionele keeperstrainers. ''Je krijgt vandaag geen cadeautjes!'', krijgt een blonde knul te horen die zich na vier buikspieroefeningen in het gras laat vallen.
Ingmar zit vol energie, hij geniet duidelijk met volle teugen. Dat hij keeper wil worden weet hij zeker, maar voor het geval dat mislukt heeft hij een plan B: Professioneel Basketballer staat hem ook wel aan.
Of de nieuwe Manuel Neuer is gescout, daar wil Paul Vooi niks over zeggen. ''Ik hoop natuurlijk op nieuw talent, maar de echte toppers hebben we al langer in het vizier''.

KEEPERSBOEK

Het keepersvak wordt vaak gezien als een eenzaam en ondergewaardeerd bestaan. Om jonge doelmannen wat op weg te helpen heeft de Utrechtse sportjournalist Leo Oldenburger een
voor ze geschreven: Het grote keepersboek. Het boek wordt woensdag bij de KNVB in Zeist gepresenteerd.

Ook in UNieuws was aandacht voor de talentendag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.