Vooral zij kregen een lintje: mannen en 60-plussers
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn dit jaar 224 mensen benoemd in de Orde van Oranje-Nassau. Dat zijn er 28 meer dan vorig jaar, toen 196 lintjes werden uitgedeeld.
De meeste onderscheidingen kwamen terecht in Utrecht (37), Utrechtse Heuvelrug (22), Veenendaal (15) en Woerden (15).
190 mensen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast is de provincie 28 Ridders in de Orde van Oranje-Nassau rijker en 6 Officieren in de Orde van Oranje-Nassau. Hier vind je het overzicht per gemeente.
FIETS
De
zijn vandaag uitgereikt in gemeentehuizen, buurthuizen, kerken of theaters. In Houten pakten ze het anders aan. Daar ging burgemeester Wouter de Jong per bakfiets langs de gedecoreerden. Zij werden thuis of op het werk verrast met een lintje en bloemen.
VOORAL MANNEN
Het lintjesfestijn is net als voorgaande jaren vooral een mannenaangelegenheid. Bijna tweederde van de ontvangers was man. In Renswoude (2) en Wijk bij Duurstede (3) werden zelfs alleen maar mannen onderscheiden. Maar in Baarn was het andersom, daar werden drie dames met een lintje vereerd.
OUDEREN
De lintjesregen daalde vooral neer op ouderen. Het merendeel van de gedecoreerden is al jarenlang actief voor een organisatie en is 60-plus. Uitschieters zijn er ook. Zo is Jack Ligtvoet met 36 jaar een van de jongste inwoners van de provincie die een lintje krijgt. Zijn inzet voor onder andere de Abcouder Harmonie wordt geroemd. Een leeftijdsgenoot uit Oudewater, Remon van Breukelen, kreeg ook een lintje. Hij is onder meer al jaren actief bij de kindervakantieweek.
FAMILIE
In een aantal families was het vandaag dubbel feest. In de provincie werden elf echtparen in het zonnetje gezet, zowel de man als de vrouw kregen een lintje. In Amersfoort en Woerden waren zelfs twee echtparen die gedecoreerd werden.
Bijzonder is het verhaal van Truus Wolters-van den Hoven en Nico Wolters uit Eemnes. Zij kregen een lintje voor de mantelzorg die zij aan hun zoon John gaven. John had de spierziekte Duchenne, zijn ouders hielpen hem vijftig jaar lang met intensieve zorg.
In De Bilt werd ook een echtpaar vereerd met een lintje, maar er was daar nog een familiefeestje: de broers Blaauwendraad kregen er ook allebei een. Zij zetten zich beiden meer al meer dan dertig jaar in voor de vrijwillige brandweer in Westbroek.
POSTUUM
De jaarlijkse lintjesregen had in onze provincie ook een verdrietige uitreiking. In Soest zou de heer H. de Jong een lintje krijgen maar hij is enkele weken geleden overleden. Burgemeester Rob Metz stond hierbij stil tijdens de feestelijkheden in het gemeentehuis. De benoeming van De Jong tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is wel vastgelegd.
BLOEMEN
De meeste gedecoreerden zetten zich jarenlang in voor een sportclub, de kerk of voor het goede doel. Maar er zijn ook andere redenen. Mevrouw W.J. Dat-Oosterom uit Utrecht is al jaren aangesloten bij de Nederlandse Dahlia Vereniging en ze helpt tijdens bloemenshows en bloemschikken.
BORSTVOEDING
Mevrouw I. Schriever-Spruit uit Stichtse Vecht werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau omdat ze zich onder andere heeft ingezet voor een organisatie voor het geven van borstvoeding. Ook de inzet bij carnavalsfestiviteiten wordt gewaardeerd. Onder anderen T.G. van Beers uit Amersfoort, W. van Doorn uit IJsselstein en de heer G. Onink uit Wijk bij Duurstede kregen hiervoor een lintje.