RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Koningsdag: de provincie Utrecht viert feest

1/13
PROVINCIE UTRECHT - Het is Koningsdag en de provincie Utrecht kleurt oranje. RTV Utrecht zal daarvan uitgebreid verslag doen. Hieronder vind je de festiviteiten per gemeente.


AMERSFOORT

Het pallet is breed in de gemeente Amersfoort. Op de Hof zijn er woensdagavond al optredens van verschillende dj's en een discoband. Op Koningsdag zelf kan je hier genieten van akoestische acts. Er is verder een (open) kinderpodium in de Bloemendalsestraat met poppentheater, hoorspelen, schminken, prijskleuren. Op de Groenmarkt, in De Nieuwe Stad en in de nieuwbouwwijk Vathorst vind je een kleedjesmarkt. Het hele Amersfoortse programma vind je hier.


BAARN

'Vorstelijk Baarn' pakt uit. Vanzelfsprekend, want de gemeente is de Oranjes traditioneel goed gezind. De Koninklijke familie woonde er tientallen jaren en prinses Beatrix doet dat nog altijd, in Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Voor rommelmarkten en live optredens moet je in het centrum zijn. In de Pekingtuin worden kinderspelen gehouden en is ook een klimmuur te vinden.


BUNNIK

Zoek je wat meer rust? Dan is Bunnik misschien een goede optie. In het dorp onder de rook van Utrecht is een kindervrijmarkt te vinden in het winkelgebied tussen 08.00 uur en 14.00 uur. Drumfanfare Victoria verzorgt een aubade bij Het Oude Raadhuis. Na de toespraak van burgemeester Hans Martijn Ostendorp zullen er verschillende liederen ten gehore worden gebracht, waaronder natuurlijk het Wilhelmus.


BUNSCHOTEN

In Bunschoten is meer te doen dan ooit. Voor de kinderen is er Speelplein Oranje (Spuiplein-Sluisweg- De Ziel) met een draaimolen en een treinrondrit. Tussen 12.00 en 17.00 uur is er een kleedjesmarkt in de Spuistraat. 's Avonds is er een Oranjeconcert in de Zuiderkerk en een Lampionnenoptocht die van start gaat in de Veenestraat. Ter afsluiting is er om 22.30 uur een vuurwerkshow bij Het Kleine Zeetje. Het gehele programma is hier te vinden.


DE BILT

De festiviteiten in de gemeente De Bilt concentreren zich traditioneel rond Jagtlust. Hier is een kindervrijmarkt, een Oranjeconcours en spellenfestival. Ook is er een open podium. De dag wordt afgesloten met een afterparty met dj.


RONDE VENEN

In de dorpskernen van de gemeente De Ronde Venen is het de hele dag feest. Vanaf zes uur is er een vrijmarkt in De Boei. Omdat er matig weer wordt verwacht, is alles verplaatst naar deze sporthal. In Mijdrecht vind je een kermis en in Wilnis wordt een kindervrijmarkt gehouden in de Dorpsstraat.


EEMNES

Ook Eemnes kleurt Oranje. Op deze Koningsdag mogen onder andere de kinderspelen, het tonnetje steken en het straattheater niet ontbreken. Dit alles is onder meer te vinden in de Kerkstraat, op het Raadhuisplein en bij de Wakkerendijk. Meer weten? Bekijk het volledige programma.


HOUTEN

Het jaarlijkse Koningsdagfestival OKEPoP is te vinden bij De Grund. Feestbeesten kunnen hier diverse live-optredens bewonderen. In Houten zijn ook kindervrijmarkten te vinden. Speuren naar afgedankte pareltjes kan je onder meer bij Castellum (tot 12.00 uur) en in het oude dorp rondom het Plein (tot 14.00 uur). Hier vind je ook een groots speelfestijn met dansdemonstraties. Het complete overzicht, inclusief het prorgramma van Schalkwijk, vind je hier.


IJSSELSTEIN

Een kinderbraderie in de binnenstad, een talentenjacht, een rodeostier en een mega-klimwand. Dit en heel veel meer vind je allemaal in IJsselstein Centrale locaties: het Kloosterplantsoen, Molenplantsoen, Molenstraat, Kronenburgplantsoen.


LEUSDEN

Dit jaar zal er weer veel te beleven zijn op de Braderie, Kunst- en Hobbymarkt op de Hamersveldseweg in Leusden. Van voorgaande jaren weten we dat dit evenement in Leusden duizenden bezoekers trekt. Hobbyisten demonstreren hun passie. Kunstenaars tonen hun creativiteit en er wordt natuurlijk ook gehandeld. De grote kleedjesmarkt is ook dit jaar weer in de wijk Hamerveld. Hier vind je ijskarren, een draaimolen en eetkraampjes. Tijdens de Koningsnacht moet je op de Zwarteweg zijn voor optredens en andere gezelligheid.


LOPIK

De gemeente Lopik heeft een speciaal Oranjeboekje gemaakt met de activiteiten in de negen kernen. Je vindt het hier. In Lopik is een vrijmarkt en in Polsbroek is een Waterspektakel te vinden bij de dorpspomp. Maar een potje sumoworstelen in Lopikerkapel behoort evengoed tot de mogelijkheden. In Jaarsveld vind je warterballen op de gracht en vanaf 10.00 uur kan je hier naar de vrijmarkt.


MONTFOORT

Oranje boven geldt ook in Montfoort. Op het Hofplein is het te doen: vrijmarkt, pannenkoekenfeest, karaoke en concerten. Voor ieder wat wils. Voor wie thuis een ongeduldige peuter heeft rondlopen is de Ukkieshoek misschien een optie. Kinderen kunnen zich hier laven aan een glijbaan, luchtlussen en mini-auto's, terwijl papa en mama even uitrusten. De Ukkieshoek is vanaf 10.00 uur open.


NIEUWEGEIN

Koningsdagvieren in Nieuwegein? Dan moet je naar Vreeswijk, het Muntplein, de Nedereindseweg of Cityplaza. Hier vind je vrijmarkten, optredens, speelplekken en demonstraties. Neem wel de fiets, adviseert de gemeente. Dit is het complete programma.


OUDEWATER

Natuurlijk kleurt ook de historische binnenstad van Oudewater oranje. Ook dit jaar zijn er weer talloze spellen en activiteiten en natuurlijk mogen de aubade en kindervrijmarkt niet ontbreken. Kinderen kunnen hier ponyrijden, er is een quadbaan en de binnenstad is het toneel van een Color Run. Meer weten? Check de site van de gemeente.


RENSWOUDE

Een van de kleinere Utrechtse gemeenten, maar vergis je niet: Renswoude pakt elk jaar weer enorm uit met Koningsdag. Het geluid van ronkende motoren keert dit jaar terug. Niet in de vorm van auto's en crossmotoren, maar met heuse crosskarts die gemaakt zijn om te racen op grasland.


RHENEN

Een kindervrijmarkt, live-bandjes, een pannenkoekencarroussel, een treinrondrit, een stormbaan en basketballen met de Black Stars. Het is slechts een kleine greep uit het programma in Rhenen. Dit jaar is het weer mogelijk om de Cuneratoren te beklimmen. Vanaf 13.00 uur gaat er elk uur een rondleiding naar boven. Kinderen onder de 12 jaar moeten onder begeleiding mee.


SOEST

Vertier voor jong en oud in Soest. Naast de vrijmarkt is er een Proefplein bij De Engh en een programma met live-muziek. Op het Proefplein vind je diverse stands met etenswaren. Je kunt er een ijsje eten, een patatje halen, genieten van een loempia en nog veel meer. In de ochtend staat de koffie klaar en daarna kan er gedanst worden met een koud drankje in de hand.


STICHTSE VECHT

In de twaalf dorpskernen van de gemeente Stichtse Vecht vind je uiteraard tal van traditionele koningsdagactiviteiten. In Maarssen gaan ruim drieduizend spartelende badeendjes de Vecht in. Op de Herengracht zullen de eendjes om 14.30 uur losgelaten worden en vervolgens door de stroom meegenomen worden naar de finish. Ook in Breukelen wordt van 's ochtends tot 's avonds gefeest met een groots vuurwerk als afsluiting.


UTRECHT

Naast de vrijmarkt heeft Utrecht meerdere gratis feesten te bieden: op het Domplein staat radiostation Q-Music en op het Janskerkhof zijn twee podia te vinden. Studentendisco Woolloomooloo pakt uit met Beat-Rix Open Air.

Tijdens Koningsnacht is er een groot Bingo FM-podium op het Vredenburgplein in de binnenstad. Presentatoren John Schaap en Toni Peroni ontvangen vanaf 18.00 uur Nederlandstalige artiesten als Frans Duijts, Temming & Temming en Jason Bouman. Op Koningsdag zelf is er op het podium vanaf 12.00 uur een muzikaal Bingo FM programma met leuke artiesten zoals Daantje en Mitch van Essen. Bingo FM 107.7 zendt het podiumprogramma op Koningsdag live uit!

Horecaondernemers op de Neude organiseren samen een feest met live-optredens en ook op het Lucasbolwerk vind je een uitgebreid bandjesprogramma. De festiviteiten op de Mariaplaats gaan niet door vanwege de weersomstandigheden. Op het Oudkerkhof wordt een oranjefeest gevierd bij De Nieuwe Dikke Dries met een openluchtdisco en een optreden van Sorry voor de Krekels. De Zaak en Ubica verzorgen de festiviteiten op het Stadhuisplein. Ook op het Ledig Erf, de Twijnstraat en bij het Wed is het natuurlijk weer gezellig.

Bij Vakgarage Autoweerd op de Weerdsingel is dit jaar een silent disco te vinden en Strand Oog In Al is tijdens Koningsdag open van 13.00-22.00 uur. In de Hardebollenstraat draaien Stranded FM-dj's: van reggea tot jazz en van hiphop tot rock.

In meerdere wijken zijn kindervrijmarkten te vinden. In Tuindorp op het Willem de Zwijgerplantsoen en in Oog in Al bij het Beethovenplein en de Händelstraat. In het Julianapark in Zuilen is een grote vrijmarkt voor jong en oud te vinden, net als in Lombok.


UTRECHTSE HEUVELRUG

Oranjefeest met een groen tintje? Probeer eens een van de bosrijke dorpen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het terrein van Landgoed Huis Doorn is ook dit jaar een bijzondere locatie voor tal van festiviteiten. Het programma vind je hier. Oranjevereniging Maarn-Maarsbergen heeft ook dit jaar weer alles uit de kast gehaald en een kindervrijmarkt met onder meer een kartbaan en ponyrijden is te vinden in Leersum. Liefhebbers van Amerongen kunnen daar genieten van de Koningsmarkt.


VEENENDAAL

Veenendaal ontving de Oranjes in 2012 nog tijdens Koninginnedag. Ook hier gaat de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander dus niet onopgemerkt voorbij. Een Oranje (vrij)markt, een mini-kermis en een koninklijk schaakspel vormen slechts een kleine greep uit de grote verscheidenheid aan festiviteiten. Hier kan je precies zien wat er allemaal te doen is in Veenendaal.


VIANEN

De Voorstraat is hier de place to be. Hier vind je de Reigermarkt met gezelligheid voor jong en oud. Maar ook in de dorpskernen van de gemeente, zoals Hagestein en Everdingen, is van alles toen. Check het hier.


WIJK BIJ DUURSTEDE

In de binnenstad is de Koningsmarkt te vinden met optredens, dansdemonstraties en een boekenmarkt. Voor de kindervrijmarkt en het straatmuzikantenfestival voor de jeugd moet je op de Mazijk zijn. En wat te denken van een eendjesreace? Dit is het volledige programma in de gemeente Wijk bij Duurstede.


WOERDEN

De vrijmarkt start hier om 09.00 uur en een half uur later begint de kermis op het Exercitieveld. Op het Kerkplein treden diverse artiesten op, zoals Pleun van The Voice of Holland. Het programma duurt tot 20.00 uur.


WOUDENBERG

Dit jaar heeft de gemeente tien nieuwe activiteiten waaronder een klei-atelier en BMX-shows. De SNO zal achter het Cultuurhuis een sport & spelcircuit voor alle basisschoolkinderen organiseren. De opblaasbare klim- en speeltoestellen in het funpark rondom Residence de Schans zijn gebleven. Ook nieuw is het boogschieten en katapults bouwen in de middag. Bekijk hier het volledige programma.


ZEIST

In Zeist is er veel te doen bij Het Rond en op de Slotlaan is een Oranjemarkt en Oude Ambachtenmarkt te vinden. Bij het Emmaplein kan je naar de Kindervrijmarkt en een Particuliere Tweedehandsmarkt met optredens.

Ook RTV Utrecht kleurt donderdag oranje. We zullen uitgebreid verslag doen op radio, tv en internet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -